Турската лира в четвъртък удари рекордно ниско ниво спрямо щатския

...
Турската лира в четвъртък удари рекордно ниско ниво спрямо щатския
Коментари Харесай

Турската лира се срина спрямо долара

Турската лира в четвъртък удари рекордно ниско равнище по отношение на щатския $, защото търговците се тормозят от въздействието на коронавирусната рецесия върху турската стопанска система и политиката на Анкара.
Лирата се търгуваше на 7.23 за $, с 0.6% надолу, към обяд, откакто доближи рекордно ниското равнище от 7.24 по-рано.
Това изведе турската валута в състояние, последно следена по време на валутната рецесия през 2018 година, когато имаше съществени напрежения със Съединени американски щати.
Лирата е изгубила над 17% против зелените пари от началото на 2020 година на фона на опасенията, че паричните запаси на страната са изчерпани, с цел да поддържат валутата.
Но турският министър на финансите Берат Албайрак се опита да увери вложителите във видеоконференция в сряда, че запасите на Турция са повече от съответни.
Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли опцията да изиска помощ от Международния валутен фонд. Вместо това държавното управление се надява на суапова договорка с Федералния запас на Съединени американски щати, а Албайрак съобщи, че Анкара е в контакт с други страни от Г-20 по отношение на сходни ходове.
Но американският дипломат в Турция Дейвид Сатърфийлд предходната седмица поля със студена вода очакванията на Анкара в онлайн събитие на Атлантическия съвет. „ Има избрани условия, избрани от Комисията за отворен пазар на Федералния запас във връзка с евентуалната допустимост “, сподели Сатърфийлд.
"Те са финансови, парични условия и условия; те не са политически свързани ", добави той.
Анадолската организация упрекна финансовите институции в Лондон в "манипулативни офанзиви " против лирата. Агенцията твърди, че този ход е бил избран да съмпадне с апела на Албайрак.
Турският банков регулатор в четвъртък разшири определението за "манипулиране и подвеждащи процедури ". Той съобщи, че разпространяването на "грешна или подвеждаща информация " ще се смята за "манипулативно " деяние.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР