Турската лира тръгна нагоре след предложение за заем от 15

...
Турската лира тръгна нагоре след предложение за заем от 15
Коментари Харесай

Турската лира се оттласна от дъното след предложение за заем от Катар

Турската лира потегли нагоре след предложение за заем от 15 милиарда $ от Катар. Това написа английският вестник The Guardian, представен от " Фокус ".

Валутата се оттласна от рекордно ниските равнища, откакто Катар даде обещание да подкрепи нестабилните финанси на банковия бранш с заеми на стойност 15 милиарда $. Турския президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад ал-Тани, който бе на " работно посещаване " в турската столица.

Седмица откакто дипломатическият спор със Съединени американски щати изпрати лирата на дъното, съглашението с Катар бе предопределено, с цел да помогне на Турция да избегне заем от Международния валутен фонд за незабавно финансиране.

Длъжностни лица в Анкара обявиха, че парите от Катар ще бъдат " ориентирани към финансовите пазари и банките в Турция " , което значи, че инвестицията ще бъде задоволителна, с цел да се размине банковия колапс.

Но до момента в който инвестицията даде на турската лира малко въздух, анонсирането от американския президент Доналд Тръмп на по-нататъшни търговски наказания против Анкара, дружно със загрижеността за възходящата стойност на $ и слабите облаги на китайските софтуерни компании, насочиха международните финансови пазари надолу. Много от разрастващите се пазари също по този начин претърпяха загуби.

Турция получи поддръжката на немския канцлер Ангела Меркел. В телефонен диалог водачите на двете страни се съгласиха да укрепят двустранните връзки и Меркел сподели на Ердоган, че силата на турската стопанска система е значима за Германия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР