Турската лира се стабилизира близо до двуседмични върхове спрямо щатския

...
Турската лира се стабилизира близо до двуседмични върхове спрямо щатския
Коментари Харесай

Турската лира се стабилизира близо до двуседмични върхове

Турската лира се стабилизира покрай двуседмични върхове по отношение на щатския $ и еврото, откакто Централната банка на Турция увеличи изненадващо нападателно главната лихвена ставка до 24% от 17,75%, осведоми БНР.

Този ход на ТЦБ беше пояснен от анализатори и вложители като знак, че банката желае да резервира независимостта си от турския президент Ердоган във връзка с водената от нея парична и лихвена политика.

По време на петъчната търговия доларът се търгува към 6,0700 турски лира, а еврото - към 7,1100 лири, откакто вчерашното решение на ТЦБ докара до внезапно повишаване на локалната валута с сред 2% и 3% към двуседмични върхове надлежно от 6,0055 за $ и 6,9926 за едно евро.

Известна поддръжка за турската валута оказват и оповестени по-рано през днешния ден данни на Централната банка, показващи стесняване на недостига по настоящата сметка на страната през юли до 1,751 милиарда $ от цели 3,043 милиарда $ през юни и осреднена прогноза на финансовите пазари за недостиг в размер на към 1,8 милиарда $.

Въпреки повишаването на лирата, участниците на финансовите пазари към момента не са уверени, че това съставлява превръщане на мощно отрицателния тренд в действие от началото на годината. От януари насам турската лира се обезцени с повече от 40% по отношение на американския $ предвид на инвеститорски терзания, че Реджеп Ердоган ще въздейства върху провежданата от централната банка парична политика и предвид на сериозното напрежение сред Турция и Съединени американски щати, което докара до въвеждането на реципрочни стопански наказания и търговски рестрикции.

Вниманието на вложителите към този момент се пренасочва от съвещанието на ТЦБ към предстоящото показване на нов държавен стопански проект през идната седмица. В четвъртък вечерта финансовият министър Бера Албайрак, който е шурей на Ердоган, съобщи пред проправителствения вестник "Сабах ", че кабинетът ще разкрие своята средносрочна икономическа стратегия на 20-ти септември. Според него, тригодишният бизнес проект ще изведе "реалистични макроикономически цели " с "правилните проекти за деяние " във връзка с проблемите в турската стопанска система.

Албайрак също по този начин акцентира, че решението на централната банка да увеличи лихвите с цели 625 базисни пункта (с 6,25%) е поставило завършек на каквито и да е полемики по отношение на нейната самостоятелност.

Според редица външни анализатори, точно предстоящото анонсиране на средносрочната икономическа стратегия и използването на нужните промени ще се окажат предварителни условия за възможна смяна на досегашната отрицателна конфигурация на вложителите във връзка с турския дългов пазар и на локалната валута.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР