Турската лира се понижи рязко към нови рекордни дъна спрямо

...
Турската лира се понижи рязко към нови рекордни дъна спрямо
Коментари Харесай

Срив на турската лира до нови рекордни дъна след наложените от САЩ санкции



Турската лира се намали внезапно към нови рекордни дъна по отношение на щатския $ и еврото, откакто Съединените щати огласиха в сряда вечерта наказания против двама турски министри поради отхвърли на Анкара да освободи американския свещеник Андрю Брънсън.

В рамките на днешната търговия турската лира се обезценява с 1,6% по отношение на $ към 5,0770 равнището, откакто още късно нощес проби над значимата психическа преграда от 5 лира за един $ незабавно след информацията за глобите. За малко лира даже съумя да удари ново историческо дъно към 5,0923 за един щатски $.

Еврото пък нараства с 1,3% към 5,9000 турски лири, като по-рано през днешния ден доближи рекорден връх към 5,9256 равнището.

Турската валута към този момент загуби към 20% от цената си от началото на годината насам вследствие на внезапно повишаване на инфлацията до двуцифрени равнища и предвид на инвеститорските терзания по отношение на независимостта на централната банка на страната в отговор на нееднократните апелите на президента Реджеп Ердоган за по-ниски лихвени ставки.

Трябва да се има поради, че дипломатическите различия със Съединените щати - значим турски съдружник в границите на НАТО и главен търговски сътрудник, от дълго време въздействат отрицателно на инвеститорските настроения, като последният ход на Вашингтон единствено ускорява политическото напрежение.

В същото време интернационалните вложители гледат на Турция като на изключително уязвима от общото повишаване на американския $ в международен проект, защото страната има огромни по мярка задължения, деноминирани в долари. Това значи, че всяка една амортизация на турската лира по отношение на зелените пари оскъпява обслужването на тези отговорности.

Ескалиращото политическо напрежение сред Съединени американски щати и Турция се отразява отрицателно и на търговията на истанбулската фондова борса. В четвъртък показателят BIST 100 се намалява с към и над 2%, като турския банков бранш е подложени на най-солиден напън от продажби. Акциите на най-голямата по пазарна капитализация банка Garanti Bankasi AS се намаляват с 2,4%, а на Akbank T.A.S. - с близо 3 на 100.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР