Турската лира се оказа под силен натиск от продажби в

...
Турската лира се оказа под силен натиск от продажби в
Коментари Харесай

Визовият скандал между Вашингтон и Анкара доведе до спад на турската лира

Турската лира се оказа под мощен напън от продажби при започване на търговията в понеделник, откакто в неделя Съединени американски щати и Турция оповестиха, че престават да издават една на друга неимиграционни визи. Тази ескалация на съществуващите и все още разлики сред съдружниците в НАТО би могло да засегне хиляди пасажери, оповестява БНР.

Първата стъпка беше подхваната от посолството на Съединени американски щати в Анкара, което разгласи, че неотдавнашни събития принудиха държавното управление на Съединените щати да премисли уговорката на Турция да подсигурява сигурност на американския дипломатически личен състав и на американската благосъстоятелност. Обработването на неимигрантски визи ще бъде спряно, с цел да се сведе до най-малко броя на гости, до момента в който завърши стартиралата инспекция, уточни посолството.

Само няколко часа по-късно турското посолство във Вашингтон направи съвсем идентично изказване, че ще спре неимигрантските визови услуги на задачите си в Съединени американски щати, до момента в който бъде преоценена сигурността след " неотдавнашните събития ". Посолството на управляващите в Анкара съобщи, че прекъсването ще се ползва за визи, поискани в Съединени американски щати, както и за тези, които се търсят на турските граници.

Трябва да се има поради, че през 2016-а година посолството на Съединени американски щати в Анкара и консулството в Истанбул издадоха 113 240 неимигрантски визи и 4 834 визи за имигранти.

Разразилият се визов скандал сред Съединени американски щати и Турция докара до трагична амортизация на турската лира при започване на днешната търговия с над 4% към 9-месечно дъно от към 3,82 лири за един щатски $. Последва париране на част от първичните загуби, като при старта на европейската търговия доларът нараства с 2,53% към 3,7063 турски лири, само че остава близо до утринния многомесечен връх и малко под рекордния връх от началото на годината към 3,9400 равнището (исторически връх от 11-и януари 2017 година).

В същото време еврото нараства с над 2% към 4,3312 турски лири, откакто при започване на деня даже удари за малко нов исторически връх към 4,4485 равнището.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР