Турската лира се намира под натиск от продажби за трета

...
Турската лира се намира под натиск от продажби за трета
Коментари Харесай

Турската лира продължава да потъва

Турската лира се намира под напън от продажби за трета поредна сесия на търговия, заличавайки огромна част от облагите, които съумя да осъществя предишния четвъртък, когато централната банка на Турция увеличи изненадващо нападателно главната си рента с 6,25% до 24%.

В началото на търговията във вторник щатският $ нараства с 0,66% към 6,3500 турски лира, а еврото - с 0,68% към 7,46 лири, като и двете водещи валути доближиха петдневни върхове, заличавайки съвсем изцяло тяхната внезапна амортизация с към 3% след решението на ТЦБ да вдигне главната си едноседмична репо рента доста по-силно от упованията на финансовите пазари в опит да акцентира своята самостоятелност.

За възобновеното намаляване на турската лира въздействие оказват мнения от понеделник на президента Реджеп Ердоган за вестник " Хюриет ", в който той прикани за следствие на ролята на най-голямата опозиционна партия - Републиканската национална партия (CHP) в банката Isbank предвид на обстоятелството, че членове на CHP имат над 28% от пакета акции в най-големия турски заемодател. Тези негови мнения провокираха стабилен спад на акциите на Isbank и на целия банков показател на борсата в Истанбул при започване на новата седмица, осведоми БНР.
 
" В същото време продължава търсенето на задгранична валута от локалните поданици ", уточни пред Ройтерс локален анализатор, поискал анонимност и добави, че на пазарните участници следва да заемат изчаквателна позиция преди оповестяването на средносрочната икономическа стратегия на държавното управление в четвъртък (20-ти септември).

" Ако лирата остане в актуалните равнища, това ще сътвори чувството, че агресивното нарастване на лихвения % от страна на ТЦБ е било неефективно и това може да докара до по-нататъшна амортизация ", уточни същият анализатор.

Трябва да се има поради, че през тази година турската лира се обезцени с към 40% по отношение на щатския $ заради терзания за възходящ авторитаризъм от страна на президента Ердоган, както и опасения по отношение на независимостта на централната банка. Дипломатическият скандал със Съединените щати преди време докара до спомагателен напън върху турската валута. 
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР