Турската лира преживява невиждан срив, а кризата удря директно по

...
Турската лира преживява невиждан срив, а кризата удря директно по
Коментари Харесай

Дойче веле: Ердоган губи доверието на турците

Турската лира претърпява невъобразим срив, а рецесията удря непосредствено по джобовете на турците. Вина за това обаче има освен пандемията. През месец май разнообразни социологически изследвания сочат спад в доверието към Ердоган, посочва Дойче веле.

Реджеп Таип Ердоган е по гръмките слова - изключително във времена на рецесии. Той сграбчва микрофона и се впуска остро да подлага на критика политически врагове и интернационалните сътрудници. И то до тогава, до момента в който остане без глас. Ердоган обаче по никакъв начин не обича да оповестява неприятни вести на популацията - с цел да поддържа усещането за безпогрешност. А досега, около рецесията с ковид, в Турция липсва най-много едно - положителните вести, написа немският публицист Патрик Дикман в публикация, озаглавена " Ердоган става рисков ", написа news.bg.

Ердоган губи доверието на турците?

Поради това в първите месеци на рецесията към турския президент цареше по-скоро успокоение. Докато броят на инфектираните в страната растеше, той можеше да бъде забелязан единствено по време на съвещанията на кабинета. Турция е мощно наранена от пандемията. Икономиката ѝ върви стремглаво към криза. А около срутва на лирата в политически проект към този момент не става дума единствено за последствията от пандемията. Става дума за властта на Ердоган.

Хората в Турция усещат рецесията по джоба си, а това непосредствено се отразява и на резултатите в допитванията за доверието към Ердоган. Според разнообразни изследвания, извършени през месец май, утвърждението за партията на президента е било сред 32,2% и 39%, показва " Берлинер Цайтунг ". А съгласно изследване на института МаК, близо 54% от турците отхвърлят тактиката за битка против пандемията на ръководещите.

Президентът се трансформира в риск

Същевременно президентът влезе в борба за превъзходство с политическите си съперници от Републиканската национална партия, с което се трансформира в риск за страната, написа Патрик Дикман. Той се пробва да смечки следствията за стопанската система с разхлабване на ограниченията - за сметка на отбраната от пандемията. Ердоган разхлабва рестриктивните мерки изборно - единствено там, където ще е от изгода за стопанската система: моловете и фризьорите са отворени, само че не и учебните заведения и джамиите. А прочее, икономическите проблеми на Турция започнаха доста преди експлоадирането на рецесията от ковид. През последните години Ердоган беше позволил редица неточности, напомня радио " Дойчландфунк ". Сега пандемията просто утежни още повече и без друго тежката икономическа обстановка в страната.

Навремето турското държавно управление финансира огромния стопански напредък с заеми, страната стана мощно подвластна от задграничните вложители, валута и импорт. Но в този момент вложения извън няма. Това се дължи от една страна на рецесията с ковид, само че и на политиката на ниски лихви на Ердоган, който с натиска по отношение на турската Централна банка проигра доверието на доста задгранични вложители. Освен това турската стопанска система е мощно подвластна от туризма - бранш, който също е заседнал в проблеми. Всичко това докара до срив в лирата. Докато през юни 2019 едно евро се равняваше на 6,55 лири, междинната стойност на еврото през май 2020 е била 7,55, излиза наяве от данните на немския портал Statista. В началото на май едно евро струваше даже 7,78 лири, а това съставлява рекорден спад, прецизира журналистът Патрик Дикман.

Междувременно ръководещата Партия на справедливостта и развиването се разпада от ден на ден от вътрешната страна. За да я поддържа, президентът не пропуща нито една опция да нападна опозицията и съзнателно популяризира клюки за предварителни избори, споделя журналистът Мурат Йеткин. Той обаче счита, че това е единствено шоу и показва, че икономическата обстановка не е задоволително добра за преждевременни избори.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от тук .
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР