Турската лира поевтинява спрямо долара и еврото по време на

...
Турската лира поевтинява спрямо долара и еврото по време на
Коментари Харесай

Турската лира поевтиня на фона на опасенията от военна операция в Сирия

Турската лира поевтинява по отношение на $ и еврото по време на търговията в понеделник, откакто Белият дом съобщи, че Анкара скоро ще стартира да организира военни интервенции в Северна Сирия, като въоръжените сили на Съединени американски щати няма да я поддържат или да вземат участие в тях, предава БНР.

През последните месеци вложителите деликатно наблюдават напрегнатите взаимоотношения сред Анкара и Вашингтон, откакто съдружниците в НАТО имат разногласия по редица въпроси, в това число във връзка с техните разлики за политиката в Сирия и закупуването от Турция от съветските противоракетни отбранителни системи С-400.

Турция неведнъж заплаши да извърши навлизане в североизточната част на Сирия против подкрепената от Съединени американски щати кюрдска милиция (YPG), обвинявайки Вашингтон в отсрочване на напъните за основаване на " безвредна зона " по продължение на турската граница.

След телефонен диалог сред президентите Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп, Белият дом съобщи в неделя, че няма да поддържа нахлуването на Турция и че американските войски ще изоставен региона.

Междувременно Организация на обединените нации предизвести, че се приготвя за допустимо най-лошия сюжет във връзка с сирийската рецесия.

Всички това се отразява отрицателни на турската валута, като при започване на търговията в понеделник тя поевтиня с близо 1% по отношение на щатския $ преди да парира част от първичните си загуби. През европейската ранна следобедна търговия щатският $ нараства с 0,7% към 5,7400 турски лири, като в това време еврото нараства с 0,65% към 6,3000 лири.

Агенция Ройтерс цитира неназован валутен дилър да показва: " Докато изказването на Съединените щати дава зелена светлина за военната интервенция в Сирия, за която Турция загатва от дълго време, тази интервенция оставя доста въпросителни по отношение на това по какъв начин ще се развие самият развой ".

През предходната година турската лира се обезцени с близо 30% по отношение на $ по време на валутната рецесия, която беше подбудена от опасения по отношение на политическата интервенция в паричната политика на Турската централна банка, както и от утежняването на двустранните връзки сред Вашингтон и Анкара. В рамките на актуалната година турската лира загуби към 8% от цената си по отношение на $.

Геополитическото напрежение към идните военни дейности на Турция в Северна Сирия предизвика и първичен спад на главния фондов показател на борсата в Истанбул BIST100 с към 0,8%, преди обаче да последва негово покачване с над 1%. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР