Турската лира поевтиня с над три процента, след като президентът

...
Турската лира поевтиня с над три процента, след като президентът
Коментари Харесай

Турската лира тръгна надолу, след като Ердоган уволни управителя на централната банка

Турската лира поевтиня с над три %, откакто президентът Реджеп Тайп Ердоган изненадващо реши да уволни гуверньора на централната банка, предава Bloomberg. Политическото решение сътвори терзания, че регулаторът ще понижи лихвите с повече от предстоящото.

През почивните дни Ердоган уволни Мурат Четинкая, подкопавайки независимостта на централната банка единствено седмици преди срещата, на която трябваше да бъде решено дали и с какъв брой ще бъдат понижени лихвите. Неговият заместител Мурта Уйсал бе назначен на позицията му.

По време на затворена среща с депутати от партията му, Ердоган е декларирал, че политиците и бюрократите би трябвало да застанат зад неговото изказване, че високите лихви основават инфлация, споделят участник в диалога. Той е заплашил с последици всеки, който се опълчи против политиката на държавното управление. Разбира се, икономическата доктрина гласи, че повишението на лихвите - оскъпяването на парите - кара инфлацията да намалее.

" Несъмнено това е неприятна вест за турските активи ", показва Нигел Рендел, старши анализатор в Medley. " Ердоган още веднъж се намесва в работата на централната банка, тъй като счита, че знае по-добре от всеки какво би трябвало да се направи - а той не знае ".

Четинкая, назначен през април 2016 година, бе подложен на критика от Ердоган, че прекомерно постепенно стяга паричната политика след разпродажбите на лирата през август.

Новината пристигна, откакто формалната статистика сподели, че инфлацията в южната ни съседка се е забавила до 15,7% през юни, което е под задачата на държавното управление за такава от 15,9% и доста под равнището от 18,7% за предходния месец.

Показателят стигна най-високото си ниво за последните 3 десетилетия през октомври предходната година, когато скочи до 25,2% след покачването на главните лихви в страната.

През втората половина на предходната година стопанската система влезе в криза, само че през първото тримесечие на 2019 година сподели положително развиване. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР