Турската лира поевтиня с 2,8% до ново рекордно дъно в

...
Турската лира поевтиня с 2,8% до ново рекордно дъно в
Коментари Харесай

Турската лира дълбае дъното – въпреки хода на централната банка

Турската лира поевтиня с 2,8% до ново рекордно дъно при започване на петъчния ден, продължавайки да усилва към този момент насъбраните обилни загуби. Потъването пристигна ден след – първото от две години насам, бележещо дълго чакан поврат в политиката на президента Тайип Ердоган. Изглежда обаче то не оправда упованията на икономистите, които и се надяваха на още по-драстично нарастване, и това се отрази отрицателно на лирата.

Турската валута последно се търгуваше на равнище от 25,2015 за $, с към 1,3% надолу по отношение на затварянето в четвъртък.

В четвъртък централната банка на Турция увеличи главния си лихвен % с внушителните 650 базисни пункта до 15% и съобщи, че ще продължи да го подвига. Ходът се случи още на първото съвещание под управлението на новия шеф Хафизе Гайе Еркан, която бе назначена от Ердоган след изборната му победа предишния месец.

Стъпката бележи смяна в курса след години на парично облекчение, при което едноседмичната репо рента (TRINT=ECI) беше понижена на 8,5% от 19% през 2021 година, следвайки твърдоглава неортодоксална линия на финансова политика на Ердоган – макар възходящата инфлация.

„ [Лирата] се срутва съществено и евентуално ще продължи да го прави, до момента в който се вършат опити за наваксване “, сподели Стив Ханке, професор по приложна стопанска система в университета „ Джон Хопкинс “, пред CNBC. Той посочи, че решението на централната банка е „ малко закъсняло “.

Вчера Хафизе Еркан даде поръчка, че „ стягането на паричната политика ще продължи, доколкото е належащо, навреме и последователно, до момента в който не се реализира доста усъвършенстване на инфлационните вероятности “.

Според държавната статистика годишната инфлация в Турция за май доближава 39,59%. През октомври предходната година тя скочи до 85,51%.

Настояването на Ердоган за понижаване на лихвените проценти отключи валутна рецесия през последните две години. Турската валута загуби 44% през 2021 година и 30% през 2022 година Централната банка обаче – под натиска на президента – не подвигна лихвите, а таман противоположното. Опита се да противодейства посредством валутните си запаси, само че без необикновен резултат.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР