Турската лира изгуби над 40% от стойността си спрямо щатския

...
Турската лира изгуби над 40% от стойността си спрямо щатския
Коментари Харесай

Най-лошото за Турция още не е отминало

Турската лира изгуби над 40% от цената си по отношение на щатския $ от началото на януари вследствие на композиция от политическите и икономическите решения на Анкара, както и на повишението на лихвените проценти в Щатите.

В допълнение обтегнатите връзки с Вашингтон донесоха спомагателна волатилност на пазара в страната и ново обезценяване на локалната валута. Предстои да забележим дали ще има спомагателен спад, откакто през днешния ден управляващите в Анкара обявиха, че вкарват мита върху вноса на някои американски артикули, като ориз, коли, алкохол, въглища и козметика.

Успоредно с това президентът Реджеп Ердоган към момента отсрочва въвеждането на нужните ограничения за стабилизиране на лирата, които би трябвало и да лимитират отлива на капитали от Турция. След преизбирането му през юни президентът продължи да поддържа политиката си за опазване на лихвените проценти, което в допълнение тормози вложителите.

" Не считам, че пазарът ще промени настройката му. Натискът върху Турция ще продължи до момента в който Ердоган не тръгне към смяна ", счита икономистът Карстен Хесе, представен от CNN Money.

 Крие ли обстановката в Турция опасности за българските компании?
Крие ли обстановката в Турция опасности за българските компании?

Очакванията на специалистите

Какъв тъкмо е казусът?

Повишаването на лихвите от страна на ФЕД оказа напън върху разрастващите се пазари през последните месеци, като вложителите започнаха да пренасочват парите си, с цел да се възползват от по-високата възвръщаемост в Съединени американски щати.

Турция е измежду най-уязвимите на тази наклонност страни, само че не е единствената, която усеща отрицателния и резултат.

Много от фирмите в южната ни съседка се възползваха от опцията да намалят разноските си за кредитиране през последните години като теглиха заеми в задгранична валута.

 Турската лира поевтиня с над 30% за три дни и доближи ново дъно в понеделник
Турската лира поевтиня с над 30% за три дни и доближи ново дъно в понеделник

Анкара афишира ограничения за ограничение на поевтиняването на валутата

Анализаторите чакат напълно скоро те да бъдат изправени пред неспособност за покриване на задълженията си, защото техните клиенти им заплащат в лири. С двойния растеж на инфлацията и сривът на валутата въпреки това вносните артикули в Турция стават все по-скъпи.

" Дори изпадането в криза и дългова рецесия, които биха принудили Анкара да вкара финансов надзор и да изиска помощ от Международния валутен фонд не са изключени ", споделя Хесе и добавя: " Турция в този момент има доста по-малко благоприятни условия за деяние. ".

Кой би могъл да избави страната?

Властите в страната могат да потърсят благоприятни условия за " инжектиране " на пресен капитал извън, само че вариантите им са лимитирани. За разлика от Гърция, Турция не може да разчита на поддръжката на Европейския съюз и на Европейската централна банка, защото не е членка на съюза.

След утежняването на връзките в Вашингтон и ескалацията на обстановката от предходната седмица Съединени американски щати също не са опция като източник на финансиране.

 Турската лира се възвърне леко, само че пазарите още треперят
Турската лира се възвърне леко, само че пазарите още треперят

Ангела Меркел прикани за самостоятелност на централната банка

Южната ни съседка ми могла да има повече шанс, в случай че се обърне към Китай, Катар или Русия. Ердоган приказва с сътрудника си Владимир Путин още в петък, като в хода на диалога е била наранена и опцията за по-задълбочени стопански връзки сред двете страни, настояват съветските медии.

" Напълно мога да си показва по какъв начин някои страни биха дали пари на Турция. С този ход те ще могат да си купят съществено икономическо въздействие освен това евтино ", счита специалистът.

Какво може да направи Ердоган?

Инвеститорите най-много са обезпокоени от неналичието на деяние от страна на Централната банка на Турция, която шокира пазарите преди време с отхвърли си да увеличи лихвените проценти в изискванията на бързо възходяща инфлация.

По думите на Хесе оповестените в понеделник ограничения от страна на финансовата институция са изцяло незадоволителни, с цел да възстановяват обстановката в Турция. Той счита, че за връщане на доверието към страната е належащо внезапно повишаване на лихвите с до 10%.

 Запътва ли се Турция към икономическа рецесия?
Запътва ли се Турция към икономическа рецесия?

Рискът от криза се е нараснал, споделят от Fitch. Ето по какъв начин се стигна дотук

Въпреки това не наподобява, че скоро ще се стигне до това, а турският президент наподобява по-ангажиран с проектите си да отговори на глобите, наложени от Съединени американски щати.

За това красноречиво приказва изявлението му от вторник, в което той приканва за протест на американската електроника и за закупуването на локални марки смарт телефони вместо или на Samsung вместо моделите на Apple.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР