Турската лира достигна до 7-месечно дъно след анулирането на изборите

...
Турската лира достигна до 7-месечно дъно след анулирането на изборите
Коментари Харесай

Как да се възползвате от поевтиняването на турската лира?

Турската лира доближи до 7-месечно дъно след анулирането на изборите в Истанбул. Държавните облигации в страната също бяха съществено разпродавани, а решението съществено разтревожи вложителите.

Валутата на Турция поевтиня до най-ниското си равнище от октомври на предходната година, като лирата загуби 1.6% по отношение на щатския $, а загубата й за два дни доближи 3.3% до невиждани равнища от лятото на 2018-та година.

Инвеститори и анализатори са все по-загрижени през последните няколко месеца за стопанската система и финансите на Турция. Намаляването на валутните запаси на страната и подозренията за готовността на централната банка да предприеме по-нататъшни дейности за битка с инфлацията в среда на висока краткосрочна задлъжнялост повлияха отрицателно на настроенията.

" Управляващите нанесоха трагичен удар на върховенството на закона и отслабиха демократичните стандарти в Турция ", съгласно Кристиан Маджо, началник на звеното за вложения на разрастващите се пазари в TD Securities.

Държавният дълг на Турция също бе подложен на напън. Доходността на 10-годишните турски държавни скъпи бумаги с падеж през 2029-та година, се увеличи с 13 базисни пункта до равнище от 8.017% на годишна база.

Междувременно цената за обезпечаване на дълга на Турция против несъблюдение, с петгодишни суапове, също скочи до най-високо равнище от края на март, демонстрират данните на Markit.

Базовият борсов показател Borsa Istanbul 100 се намали с 2.1%, а под-индексът следящ представянето на турските банки загуби 3%.

Пазарите в Обединеното кралство - главният офшорен център за търговия с турски активи, бяха затворени в понеделник за формален празник, което значи, че вторник ще е първия късмет за многото задгранични вложители да отговорят и се възползват от последните събития.

Изборният съвет на страната в понеделник анулира резултатите от изборите за кмет на Истанбул, извоювани от Екрем Имамоглу, претендентът на главната опозиционна Републиканска национална партия.

Управляващата Партия на справедливостта и развиване на Реджеп Тайип Ердоган (ПСР) оспори резултата, претендирайки за измами с гласоподаватели и други нередности. Върховният изборен съвет на Турция, в който господства ПСР, лиши Имамоглу от мандата му и насрочи повторни избори на 23-ти юни.

Пол Макнамара, управител на портфейли от дългови активи в GAM, добави, че решението от Истанбул може да " насърчи отлив на капитали от страната, която се трансформира в тясно място за хората, които не са съгласни с Ердоган ".

Според Макнамара обаче, новината няма да провокира " солидна смяна " в настроенията, защото доста вложители към този момент са заложили на сюжета, че " ПСР ще оспори изборните резултати ".

От рейтинговата организация Fitch обявиха, в края на предходната седмица, че има отрицателни прогнози за кредитния рейтинг на Турция, заради " слабите външни финанси, които се демонстрират в огромна потребност от външно финансиране, ниски валутни запаси, високия чист външен дълг и висока инфлация ". Рекордната икономическа и политическа неустойчивост също утежняват нещата, съгласно рейтинговата организация.

Скептицизмът за турската лира е сериозен

Рейтинговата организация S&P Global чака съществено поевтиняване на турската лира през идващите три години, в среда на сериозен растеж на банковите заеми. От организацията предвиждат удвояване на неприятните заеми през идващите 12 месеца.

" Очакваме турската валута да се обезценява устойчиво чак до 2022 година ", съобщи Максим Рибников, анализатор в S&P Global по време на конференция.

Аналитикът от банковия бранш - Магар Куюмджян добави, че равнището на необслужваните заеми, избрани като просрочени заеми от минимум 90 дни, ще доближи равнището от 8% до края на годината. Според него обаче, казусът е доста по-сериозен, като по-широко определяните като неприятни заеми, с просрочие от над 30 дни възлизат на сред 15 и 20%.

Проблемите в Турция не са от през вчерашния ден. Турската лира бе най-губещата валута по отношение на $ през 2016-та година, когато загуби 17% от цената си. През 2017-та година тя продължи със загубата си, въпреки и със забавени темпове, загубвайки нови 15% от цената си. През миналата година поевтиняването на турската лира набра скорост и доближи 38.5% по отношение на щатския $.

Друг сериозен проблем, който води до низходящ напън върху националната валута на Турция са задграничните вложения, на които се разчита за финансиране на огромния бюджетен недостиг. А рецесията на доверие инициира " пресъхване " на този източник.

Поевтиняването на лирата задвижи по този начин наречения " домино резултат ". Спестителите в турски лири, които се притесняват от по-нататъшно поевтиняване на валутата, обменят спестяванията си в злато или в други твърди валути, което оказва спомагателен низходящ напън върху националната валута на страната.

Трябва да се упоменат и огромните турски корпорации, взели заеми в други валути и чието дълговo задължение нараства, с поевтиняване на лирата. Това носи значителен риск за цялостната финансова система в страната...

Не всички обаче са губещи от поевтиняването на лирата

Поевтиняването на турската лира е добра вест за всички българи, които възнамеряват отмора през лятото в южната ни съседка. Лирата поевтинява освен против щатския $, само че и против еврото. А поради на обстоятелството, че българският лев е закрепен по отношение на еврото, това значи, че турската лира поевтинява и по отношение на лв..

Поевтиняването на турската лира, може да се употребява от българите по няколко посоки. На първо място, можете да планирате лятната си отмора, или септемврийските почивни дни на море в южната ни съседка. И въпреки да сте пропуснали " ранните записвания ", отпреди месец, късното включване надали ще Ви излезе по-скъпо, поради по-евтината турска валута.

Шопинг-туризмът, е друга форма, с която можете непосредствено да се облагодетелствате от повишаването на лв. по отношение на лирата.

Трябва обаче, да имате няколко неща поради, когато тръгвате да харчите в Турция:

Първо - когато стъпите на турска земя, наложително обърнете своите евра в турски лири

Наблюденията ми от късото ми седмично престояване в Турция (по време на майските празници) бяха, че даже и на границата обменния курс за евро-лира бе не по-лош в сравнение с в туристически курорт като Кушадасъ. Курсът на границата бе по-добър и от този, при който някои от българските туристи се бяха сдобили с турски лири от България (при това с сред 5 и 10%).

Второ - не плащайте в евро

Ако оставите да плащате в евро, вместо в турски лири, предлагания обменен курс, най-вероятно ще е надалеч по-лош от този в чейндж-бюрата, като в някои случаи (дискотеки, или барове) може да е даже с до 10-15% под формалния курс.

В допълнение, всяка цена ще ви се закръгля нагоре в евро, което ще значи, че може да плащате даже с до 50% повече, при дребни суми (например маршрутка в Кушадасъ е с цена на билета от 6.5 лири за двама, което е към 1 евро, както и 1.50 евро, 9.75 турски лири, което е с 50% повече за същите двама, в случай че заплащат в европейска валута, освен това по формален ценоразпис).

Трето - избягвайте електронните пари

В множеството магазини в Турция има две цени - едната е за заплащане в брой, а другата за заплащане с карта. Както най-вероятно сами се досещате, цената за заплащане в брой е по-ниска от тази, при заплащане с карта.

Трето - пазарете се в турски лири

Освен, че цените излизат доста по-изгодни в турски лири, търговците, известни с това, че одобряват " пазаренето за народен спорт ", са доста по-склонни да вършат отстъпки в турски лири, в сравнение с в евро. Тук, очевидно се намесват психически фактори и чувството, че турската лира, като непрекъснато обезценяваща се валута, не е толкоз скъпа, колкото еврото. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР