Турската кухня е пълна с аромати и вкусове и е

...
Турската кухня е пълна с аромати и вкусове и е
Коментари Харесай

Турската кухня и вълшебните вкусове на Ориента

Турската кухня е цялостна с аромати и усети и е известна в доста страни по света. В България надали има човек, който да остане сюрпризиран от специалитетите ѝ или да не е опитвал някой от тях. Заради преплетената история на Балканите доста от турските ястия са част и от българската софра епохи наред. Други по този начин и не са си пробили път, само че сигурно не тъй като не заслужават да бъдат приготвени и опитани.

Ето някои от героите на турската кухня, които могат да бъдат открити на всички места в Турция и да бъдат опитани с най-голямо наслаждение:

Кюфте

 Турски кюфтета Снимка: Yordanka Kovacheva

Нашето фамозно кюфте в действителност произлиза от турската кухня. На по-изискан кулинарен език то може да бъде наречено топка от месо, само че всички знаем, че това е вкусната комбинация от кайма, лук, яйце, натрошен самун и подправки, смесени, сплескани и цвъртящи на скарата.

Разбира се кюфтето може да бъде пържено, а също и варено в прословутата рецепта Кюфтета яхния. То е звездата и в Кюфтета по цариградски, Кюфтета в бял сос и още доста, доста други Турската кухня може да се похвали и с огромен набор от предписания за вегетариански кюфтета.

Лахмаджун и пиде

 Пиде Снимка: Нина Иванова Иванова

Лахмаджун и пиде са самобитна турска пица. Както множеството турски специалитети и те те карат да си оближеш пръстите и да не спираш да искаш да ядеш още и още. А след това, несъмнено, да търсиш метод внимателно да смениш дрешника си. Но когато усетът е над всичко, другото няма значение.

Лахмаджун и пиде са дребни хранителни чудеса, ситуирани върху тесто и изпечени във фурната. Лахмаджунът е изработен най-вече с кайма (и подправки) като съществена съставна част.

Мантъ

 Мантъ

Малките кнедли са известна храна в Турция и са известни като турски равиоли. Те са един от дребното турски специалитети, които не идват от региона на Средиземноморието, а са прекосили Централна Азия, пренесени от племената по време на монголската империя. Обикновено турските равиоли се пълнят с месо и се сервират с кисело мляко и специфичен доматен сос. Мантъ е в действителност паметно ястие в Турция и сигурно би трябвало да се опита най-малко един път в живота.

Бюрек

 Бюрек

Бюрекът няма да ни изненада в този лист, първо, тъй като съвсем всеки българин го знае от дете и второ, тъй като сигурно ще се съгласи, че би трябвало да участва на челните места на която и да е кулинарна ранглиста.

Тези вкусни части от тестени точени кори, цялостни със сирене и спанак и поръсени с лой, са честа закуска както на турците, по този начин и на българите. А тайната на приготвянето им се предава от потомство на потомство и в двете страни.

Съставките на бюрека могат и да се трансформират, само че усетът му остава неизменен и все по този начин изкушаващ.

Шиш кебап

 Турски шиш Снимка: Зорица

Точно както българите, по този начин и турците обичат да вършат своите шишове сами, на барбекю. Шиш кебапът е изработен най-вече от кайма, подправена с кориандър, кимион, чубрица, и черен пипер. Може да се гарнира с разнообразни зеленчуци, най-много патладжан или чушки, запечени на скара.

За резултата, множеството от нас могат да потвърдят, че е в категорията да си оближеш пръстите. Ако решите да го опитате в Турция, може да изберете ресторант, в който ще ви ги създадат на огъня пред вас. Така е доста по-вкусно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР