Турската криза доминира сред заглавията на световните медии. Какво обаче

...
Турската криза доминира сред заглавията на световните медии. Какво обаче
Коментари Харесай

Печелившите и губещите от поевтиняването на турската лира

Турската рецесия господства измежду заглавията на международните медии. Какво обаче значи тя и по какъв начин би се отразила върху международната стопанска система и по-конкретно върху метода ни на живот. Отговор на тези въпроси, ще се опитаме да дадем в този момент.

Турция способства за по-малко от 1% от международната стопанска система, като релативно дребна е експозицията на турския банков бранш в международен мащаб. Наскорошната мощна амортизация на турската лира обаче докара до същински безпорядък на разрастващите се фондови и валутни пазари.

Сред вложителите към момента е жив загатна за банкрута на щатската капиталова банка Lehman Brothers и последвалата финансова рецесия. А съгласно някои анализатори рецесия като тази в Турция е изцяло допустимо да провокира още веднъж " резултата на домино " и да вкара международната стопанска система в нова дългова рецесия. Особено в среда на комерсиална война, която се вихри сред Съединени американски щати и Китай.

Основните терзания са, че случилото се в Турция, може да накара вложителите да стартират да изтеглят своите капиталовложения в разрастващи се стопански системи, като тези на Индия, Аржентина и Мексико.

Всъщност измежду европейските банки, с най-големи експозиции към турската финансова система са испанските банки. Тези активи обаче, съставляват едвам 4.5% от общите им активи, съгласно данни на Bank for International Settlements и J.P. Morgan Asset Management.

" Тези числа не са изключително притеснителни, по-скоро ни тормозят инвеститорските настройки ", съгласно Сат Духра, портфолио-мениджър в Janus Henderson Investors, представен от CNBC.

Въпреки спокойствието на специалиста обаче, акциите на испанската BBVA и италианската UniCredit, които имат звена в Турция, поевтиняха надлежно с 3.3 и 4.6% през тази седмица.

Духра прибавя, че развоя на събитията в Турция на процедура прибавя " бензин в огъня " в миг, когато вложителите така и така са извънредно напрегнати поради протичащото се сред Съединени американски щати и Китай.

Развиващите се пазари, на процедура са най-голямата жертва на турската рецесия. Индексният фонд iShares MSCI Emerging Markets, следящ представянето на показателите в района се намали с над 1% през тази седмица, въпреки турските активи да съставляват едвам 0.6% от тежестта на показателя.

Инвеститорите, на процедура изтеглят средства от разрастващите се пазари, което се отрази извънредно неподходящо върху валутите на тези страни, а аржентинското песо и индийската рупия доближиха до най-ниски стойности по отношение на $.

Акциите на финансовите институции в Съединени американски щати, Европа и Япония, също бяха съществено наранени. На обилни разпродажби, по отношение на $, бе подложено и еврото, към което левът е привързан.

А по-скъпия $ се превежда, като по-скъпи първични материали, които внасяме и в среда на високи цени на петрола, най-вероятно ще докара и до по-нататъшно покачване в цената на горивата.

В последна сметка, покачването на горивата, което е реалност през последните няколко месеца, докара до това, инфлацията в страната ни да доближи 3.5%. А сходна инфлация, в среда на рекордно ниски лихви по депозитите, най-хубавите от които откриваме при равнища от към 0.8% в лв., значи загуба на покупателна дарба за спестителите.

Ситуацията може и да продължи да се утежнява, в случай че някои от най-негативните прогнози на специалисти, във връзка с еврото, се осъществен. Има упования за по-нататъшно поевтиняване на еврото, по отношение на $ и постигане на миналогодишното дъно на валутната двойка при 1.04!

Проблемите на Турция съответстват с политиката на Фед на покачване на лихвите, което в допълнение спомага за повишаването на $.

Как се ескалира обстановката в Турция?

Проблемите в Турция не са от през вчерашния ден. До огромна степен те са политически и са свързани с недоверието на вложителите в режима на Ердоган. След изборната си победа през юни, Ердоган на процедура ускори властта си и разгласи желанията си да се меси по-активно в делата на централната банка. Това на процедура сложи началото на срутва на валутата на Южната ни съседка.

Турската лира бе най-губещата валута по отношение на $ през 2016-та година, когато загуби 17% от цената си. През предходната година тя продължи да губи, въпреки и със забавени темпове.

Друг сериозен проблем, който води до низходящ напън върху националната валута на Турция са задграничните вложения, на които се разчита за финансиране на огромния бюджетен недостиг. А рецесията на доверие инициира " пресъхване " на този източник.

Бюджетният недостиг възлезе на 20.4 милиарда турски лири (5.34 милиарда долара) през първите три месеца на тази година. През предходната година, страната притегли задгранични вложения в размер на близо 11 милиарда $, 7.4 от които бяха под формата на вложения на фондовите пазари. Стойността на вложенията, се намали с 18.8%, по отношение на привлечените година по-рано вложения в размер на 13.34 милиарда $.

Поевтиняването на лирата задвижва по този начин наречения " домино резултат ". Спестителите в турски лири, които се притесняват от по-нататъшно поевтиняване на валутата, обменят спестяванията си в злато или в други твърди валути, което оказва спомагателен низходящ напън върху националната валута на страната.

Трябва да се упоменат и огромните турски корпорации, взели заеми в други валути и чието дълговo задължение нараства, с поевтиняване на лирата. Това носи значителен риск за цялостната финансова система в страната...

Как ще се отрази евтината турска лира на Българите?

Поевтиняването на турската лира, е добре пристигнало за всички българи, които възнамеряват да прекарат септемврийските празници в южната ни съседка. Поевтиняването на лирата по отношение на еврото и надлежно лв., прави турските артикули и услуги по-евтини за българите.

Разбира се шопинг туризмът, е друга форма, с която може да се облагодетелствате от повишаването на лв. по отношение на турската лира. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР