Турската инфлация нарасна на годишна база през юли до 24-годишен

...
Турската инфлация нарасна на годишна база през юли до 24-годишен
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция покори през юли четвъртвековен връх

Турската инфлация набъбна на годишна база през юли до 24-годишен връх от 79,6%, като нейното ускорение за 14-ти следващ месец беше подсилено от слабостта на локалната валута (турската лира) и отрицателните последствия от съветската военна инвазия в Украйна, които се показват в продължаващо мощно повишаване на цените на суровините.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Турция се увеличи през юли с 2,37% по отношение на юни, демонстрират данни на формалната статистика на страната.

Спрямо година по-рано инфлацията през юли се форсира до нов близо 24-годишен връх от 79,6% по отношение на 78,62% през месец юни. Това е най-висока инфлация в страна от септември 1998 година насам и доста по-висока от тази през юли 2021 година (18,95%).

Най-драстичен растеж през юли на годишна база имаше при превоза - скок с цели 119,11% в резултат на внезапното повишение на енергийните цени на фона на войната в Украйна, следван от този при цените на храните и безалкохолните питиета (с 94,65%), на мебелите и домакинското съоръжение (повишение с 88,35%), на алкохолните питиета и тютюневите произведения (с 82,66%) и на цените в хотелите, кафенетата и заведенията за хранене (повишение със 79,14%).

Най-слабото годишно нарастване на цените през юни беше в областта на връзките (с 25,79%), обучение (с 26,82%), облекло и обувки (с 32,09%) и опазване на здравето (с 48,4%).

По-рано през юли Турската централна банка резервира главната си рента непроменена на равнище от 14% макар внезапно повишение на цените в страната, като банката още веднъж съобщи, че чака да стартира намаляване на инфлацията.

В същото време цените на производител (PPI показателя на индустриалните цени) се покачиха през юли с 5,17% по отношение на предходния месец и набъбнаха с цели 144,61% по отношение на юли 2021 година Това е явен знак, че потребителската инфлация в Турция ще продължава да нараства мощно през идващите месеци.

Миналата година президентът Реджеп Ердоган принуди централната банка да премине през поредност от понижения на лихвените проценти, които съгласно него са част от неговия " нов стопански модел ". Основната рента се намали макар възходящите потребителски цени.

Икономистите считат, че неговият метод е изострил последствията, които има в международен мащаб от скока на цените на храните и силата, породени от съветската инвазия в Украйна.

Инфлацията в Турция се трансформира в парещ политически въпрос преди общите избори през идната година - необятно обсъждани като най-тежките от две десетилетия ръководство на Ердоган.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР