Турската инфлация нарасна на годишна база през януари до близо

...
Турската инфлация нарасна на годишна база през януари до близо
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция подгони 50% през януари

Турската инфлация набъбна на годишна база през януари до близо 20-годишен връх от 48,69%, като нейното покачване беше подсилено от ексцентричната политика на централната банка на намаление на лихвите и от внезапната амортизация на локалната валута през предходната година, написа БНР.

Що се отнася до показателят на потребителските цени, то той е нараснал в Анкара през януари с 11,1% по отношение на декември 2021 година, демонстрират данни на формалната статистика на страната.

Спрямо година по-рано инфлацията при започване на 2022 година скочи с цели 48,69% след покачване с 36,08% през декември 2021 година и упования за по-скромно ускоряване до към 46,7 на 100.

Това е най-висока инфлация в страна от април 2002 година насам и доста по-висока от тази през януари 2021 година (14,97%).

Припомняме, че турската лира се обезцени с 44% през предходната година, защото централната банка понижи лихвените проценти с цели 500 базисни пункта поради устрема на президента Реджеп Ердоган да даде приоритет на заемите и износа макар двуцифреното нарастване на цените.

Отчасти в отговор на валутните разтърсвания, Турция увеличи поредност от управлявани цени тази година, в това число на природния газ, електричеството, пътните такси и автобусните такси, което в допълнение ускори инфлационния напън.

В същото време президентът Ердоган увеличи минималната заплата с цели 50%.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР