Турската армия ще патрулира в северната част на коридора за

...
Турската армия ще патрулира в северната част на коридора за
Коментари Харесай

Чавушоглу: Ако режимът в Сирия не спазва примирието, армията ни пак ще действа

Турската войска ще патрулира в северната част на коридора за сигурност, установяван край основна автомагистрала в северозападната сирийска провинция Идлиб, а съветските сили ще патрулират на юг, съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, представен от Ройтерс.

Споразумението за коридора беше част от договорката сред Турция и Русия за преустановяване на огъня в Идлиб, реализирана предходната седмица на договаряния сред президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. Двете страни поддържат враждуващи страни в спора в Сирия, като Москва поддържа сирийския президент Башар Асад, а Анкара - избрани размирен групи.

Днес за диалози по детайлностите на съглашението в Анкара дойде съветска военна делегация, сподели Чавушоглу в изявление за Анадолската организация.

Детайлите на коридора, разпрострян се на шест километра на север и на юг от автомагистралата М4, се чака да бъдат конкретизирани в границите на седем дни след договорката, която планува взаимните турско-руски патрули около автомагистралата да стартират на 15 март, предава Българска телеграфна агенция.

По думите на Чавушоглу Русия ще подсигурява, че сирийски държавни сили няма да навлизат в коридора по продължение на М4, а подкрепяните от Турция бунтовници ще останат там, където се намират.

Според министъра е имало дребни нарушавания на примирието от страна на силите на сирийския режим, като руснаците са им отправили строго предизвестие.

" Ако режимът не съблюдава това помирение, ще създадем същото, каквото и до през днешния ден правеше нашата героична войска. Както безпилотните ни самолети унищожаваха (преди), по този начин ще го вършим още веднъж. Предвидено е и в съглашението ", сподели Чавушоглу.

По думите на турския външен министър от страна на Съединени американски щати са постъпили " положителни изказвания ". Според него покупката от Анкара на съветски зенитно-ракетни системи С-400 не е спънка за разполагането на американски системи Пейтриът, в случай че Вашингтон предложи такива на Турция.

" Имаме претенции в границите на НАТО. Съединени американски щати и Нидерландия изтеглиха своите комплекси Пейтриът. Ако Америка желае, ще пристигна и може да разположи Пейтриът сега. Те споделят, че може да окажат помощ по въздух и суша ", добави турският министър. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР