Турската армия не бива да навлиза на повече от 5-10

...
Турската армия не бива да навлиза на повече от 5-10
Коментари Харесай

Русия обясни на Турция докъде може да стигне в Сирия, САЩ не изключиха още санкции

Турската войска не трябва да навлиза на повече от 5-10 км в сирийска територия по време на интервенцията си против доминираните от кюрдски бойци Сирийски демократични сили (SDF). Това съобщи пратеникът на съветския президент Владимир Путин за Сирия Александър Лаврентиев, съгласно който конфликти със сирийската войска биха били " неприемливи " и Москва ще направи всичко допустимо да ги избегне, предадоха " Ройтерс " и " Интерфакс ".

Думите на представителя Александър Лаврентиев по време на визитата на Путин в Абу Даби са следващият сигнал, че Русия постанова граници на турската атака, откогато SDF оповестиха за реализирано помирение с подкрепяния от Москва режим на Башар ал Асад. Пет до 10 километра е надалеч под плануваните от Анкара над 30 км южно от границата - линията земя, в която страната се надява да сътвори " безвредна зона " за завръщане на бежанци.

Лаврентиев сподели, че Анкара няма право да изпраща непрекъснати сили в региона и че Кремъл не утвърждава интервенцията без значение от уверенията на турския президент. Това стана часове откакто съветски войски започнаха да патрулират в Североизточна Сирия, с цел да разделят турските сили от тези на сирийския режим, придвижили се на север след оповестена договорка с кюрдите.

Съединените щати в това време позволиха опцията за още наказания против Турция поради офанзивата, за която Вашингтон индиректно даде зелена светлина, като разгласи евакуиране на войски от региона ѝ. " Планът е да продължим натиска върху Турция, до момента в който оценяваме шанса да върнем връзките си към обикновено равнище, основен детайл би бил преустановяване на огъня, " споделя почитан американски представител, съгласно който това включва войските да спрат да се придвижват.

Без преустановяване на огъня

По-рано Тръмп разгласи търговски наказания, последвани от ограничавания против министри и министерства. Тези ограничения бяха по-слаби от предстоящите от финансовите пазари и по тази причина въздействието върху турската стопанска система (която Тръмп си резервира правото да " унищожи " ) не бе огромно.

Това се случва по-малко от два дни преди предстоящото (утре) посещаване на вицепрезидента Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпейо за среща с турското управление в опит да бъдат прекъснати бойните дейности. Американският президент Доналд Тръмп към този момент предложи да посредничи сред Анкара и кюрдите, само че концепцията бе отхвърлена.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче даде да се разбере, че " в никакъв случай " няма да разгласи преустановяване на огъня. Пред кореспонденти на връщане от аудиенция в Баку той сподели, че не престават диалозите с Вашингтон и Москва за Манбидж и Кобане, близо до границата. В първия през вчерашния ден влязоха сили на президента Башар ал Асад и влязоха в конфликт с кюрдски бойци. Вторият бе знаков за кюрдите, откакто те го отвоюваха от " Ислямска страна " преди няколко години. Според Ердоган в Манбидж (въпреки експлицитното му увещание, че турската войска няма да влиза там) към този момент има умрял турски боец.

Ердоган отива в Русия, Съединени американски щати демонстрираха мощ

Задочната замяна на реплики сред Путин и Ердоган бе последвана от телефонен диалог, след който съветският държавен глава предложения турския си сътрудник на посещаване, концепцията е била призната и ще се реализира в околните дни. Според Кремъл двамата президенти са се заели да подсигуряват териториалната целокупност на Сирия.

Междувременно представител на американските управляващи декларира за " Ройтерс ", че бойни самолети на Съединени американски щати са направили " проява на мощ ", откакто подкрепяни от Турция бойци са стигнали до американските сили по време на офанзивата. Служителят, поискал анонимност, изяснява, че военни самолети са прелетели над региона, защото бойците били прекомерно покрай силите на Съединени американски щати, и в следствие подкрепяните от Турция елементи се разпръснали.

Докато представители на Белия дом допускаха още наказания против Турция, сенаторът републиканец Линдзи Греъм разгласи, че ще внесе законопроект за ограничения против Турция. Греъм, който по принцип е измежду правилните съдружници на Тръмп, само че го подлага на критика поради политиката за Сирия, съобщи, че прави оценка глобите на администрацията, въведени след инвацията посредством президентски декрет, само че е нужно още.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР