Турската армия навлиза все по-навътре на сирийска територия. В операцията

...
Турската армия навлиза все по-навътре на сирийска територия. В операцията
Коментари Харесай

Страшно е: Мащабната операция на Турция в Сирия се разраства, лее се кръв

Турската войска навлиза все по-навътре на сирийска територия. В интервенцията против кюрдските бойни елементи вземат участие танкове, авиация и над 40 хиляди бойци.

Според Анкара в първия ден на интервенцията са убити над 110 кюрдски бойци. В отговор на рецензиите на няколко европейски страни за нашествието, президентът Ердоган заплаши да пусне бежанската вълна към Европа.

Офанзивата на турската войска е подкрепена и от към 20 хиляди бойци от въоръжената сирийска съпротива – най-вече от туркоманската общественост в Северозападна Сирия. Най-големият пробив против следените от кюрдите региони e при град Тал Абяд.

Анкара оправдава нашествието със съглашение с Дамаск от 1998 година за въоръжените отряди на кюрдите. Президентът Ердоган заплаши да отприщи бежанска вълна на запад, в случай че Европа го подлага на критика за интервенцията.

„ Хей, Европейският съюз! Стегни се! Казвам ви го още един път – в случай че продължавате да наричате тази интервенция „ инвазия ", тогава ще отворим вратите и ще ви пратим 3 милиона и 600 хиляди бежанци”, съобщи Ердоган в изявление пред неговата партия.

Кюрдите се притесняват и от възкръсване на Ислямска страна.

„ Един от пандизите под наш надзор беше бомбардиран и евентуално част от пандизчиите са съумели да избягат”, споделя Илхам Ахмед, ръководител на Кюрдския либерален съвет в Брюксел.

Русия към този момент се въздържа от мнения и прикани Анкара и Дамаск да решат въпроса посредством разговор.

Турция ще поеме отговорност за пандизчиите, членове на „ Ислямска страна “, които се намират в зоната за сигурност, която Анкара цели да сътвори с военната си интервенция в Северна Сирия, твърди външният министър на страната Мевлют Чавушоглу, предава Reuters, представена от Фокус.

Коментарите му идват след терзанията, че хилядите членове на терористичната формация, намиращи се в затвори в следените от кюрдите територии в Северна Сирия, може да бъдат освободени, след началото на турската военна интервенция в района.

„ Ако лагерите и пандизите (за членове на „ Ислямска страна “) са в зоната за сигурност, ние сме виновни “, съобщи Чавушоглу по време на брифинг пред интернационалните медии.

Турция ще изиска от страните, чиито жители са тези пандизчии да ги приберат назад. Ако те откажат, както към този момент се е случвало, тогава „ е наша отговорност те да бъдат държани виновни, не да бъдат освободавани “, съобщи министърът.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отбрани военната интервенция в Северна Сирия в гневна тирада по-рано, като отхвърли интернационалната рецензия, след което заплаши да изпрати повече от 3 млн. бежанци в Европа, в случай че нападките не бъдат прекъснати.

Той също по този начин повтори проектите на Анкара да засели сирийските бежанци в в Турция в „ зоната за сигурност “, която би трябвало да бъде основана в района, благодарение на интернационалната общественост.

Европейският съюз съобщи, че няма желание да изпраща финансова помощ за турските проекти.

Чавушоглу обаче съобщи, че в случай че Брюксел откаже да поддържа Анкара, бежанците ще станат „ и техен проблем “.

„ Това не е изнудване или нещо такова “, съобщи Чавушоглу.

„ Това е общото предизвикателство, пред което са изправени нашите общества “, добави той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР