Турската агенция за регулиране и надзор на банките (BDDK) забрани

...
Турската агенция за регулиране и надзор на банките (BDDK) забрани
Коментари Харесай

Турция затвори валутния си пазар за три чуждестранни банки

Турската организация за контролиране и контрол на банките (BDDK) забрани на трите най-големи задгранични банки в света да оперират на финансовия пазар на страната. Става въпрос за банките BNP Paribas SA, Citibank NA, UBS AG. Причината за фрапантните ограничения е, че банките не са изпълнили задълженията си по интервенции в турска лира в точния момент, което създало рискове от огромни загуби за турската стопанска система, както и за участниците в кредитната система на страната към инвеститори, кредитополучатели и кредитори, оповестяват от BDDK.

Освен това, BDDK има намерение да отбрани стопанската система на страната от недобросъвестни финансови институции и операции на валутния пазар на Турция. Само преди ден, на 7 май, турската лира падна до рекордно ниско равнище по отношение на щатския $, откакто търговците започнаха да обезценяват курса заради коментар на Федералната аварийна система (ФРС) по отношение на вероятното изключване на суапова кредитна линия в поддръжка на изтощените валутни запаси Турция.

Спадът на цената на турската лира по отношение на $ продължи пет дни и на 7 май доближи 7,25, рекордно ниско равнище от валутната рецесия на 2018 година Тази година лирата загуби към 18% от цената си под натиска върху стопанската система на пандемията COVID-19, при която починаха 3584 души в Турция. 

В очакване на втора криза след по-малко от две години Турция се обърна за поддръжка към Федералния запас на Съединени американски щати и други централни банки, защото чистите й валутни запаси паднаха съвсем 2 пъти до 25 милиарда $. Финансовото състояние на Турция беше едва даже преди пандемията, само че външният дълг и рецесията в системата на опазването на здравето утежниха обстановката. Дългът на страната стана четвърти в света по риск след този на Венецуела, Аржентина и Украйна. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР