Турска подводница се е приближала до нос Сунион в столичната

...
Турска подводница се е приближала до нос Сунион в столичната
Коментари Харесай

Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води

Турска подводница се е приближала до нос Сунион в столичната област Атика, на 70 км от Атина, навлизайки в гръцки териториални води, заяви през днешния ден гръцкият профилиран уебсайт във военна проблематика armyvoice.gr, представен от Българска телеграфна агенция.

По данни на уеб страницата турска подводница вид 209 е била засечена от гръцки хеликоптер, когато прекосила пролива Кафирефс сред островите Евбея и Андрос, и се доближила към област Атика. Фрегатата "Саламис " е засекла турска подводница западно от остров Родос, а друга се намирала в региона на остров Карпатос.

Сайтът показва, че в тази връзка във военноморските сили на Гърция е оповестена паника, а от през днешния ден сутринта хеликоптери "претърсват " с хидролокатори за подводници Егейско море. Гръцкият портал оповестява, че в Егейско и в Средиземно море, надалеч от границите на зоната, оповестена от Турция с интернационално навигационно известие Навтекс, се намират сред 6 и 8 турски подводници, "които вземат участие в интервенции, пробвайки се да доближат бреговата линия на Гърция ".

Официално удостоверение на тази информация няма. Според изданието Турция се пробва да сътвори условия за боен случай с Гърция, с цел да принуди Атина да договаря за морските зони при турски условия.

"Напрежението в Егейско море става рисково, откакто съдружниците (от страните от ЕС) галят слуха на Ердоган ", показва Armyvoice.gr и отбелязва, че под напън на Германия даже не е било признато решение за наказание на турските провокации на вчерашния ексклузивен Съвет на Европейски Съюз по външни работи. Отношенията сред Гърция и Турция се обтегнаха поради оповестените от Анкара планове да прави изследвания за газ и нефт в морски регион към гръцки острови в Средиземно море, който и двете страни считат за собствен континентален шелф.

В понеделник Турция издаде Навтекс /навигационно известие за морска сигурност, което се смята за предупредителна нота в морската практика/ за кораба "Оруч Реис ". Според известието корабът ще прави сеизмични изследвания в средиземноморската акватория на Турция до 23 август. Турция се разгневи на съглашение, подписано на 6 август сред Гърция и Египет, с което се дефинират изключителните стопански зони на двете страни. Съдейки по карта, която се появи в гръцките медии, зоните, избрани със съглашението за демаркация сред Гърция и Египет, се пресичат със зоните, които Турция и Либия оповестиха за свои с меморандум за разграничение предходната година. Атина счита, че този меморандум няма юридическа мощ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР