Турска делегация пристигна днес на неочаквано посещение в Либия за

...
Турска делегация пристигна днес на неочаквано посещение в Либия за
Коментари Харесай

Изненадваща визита в Либия: Турция иска да използва две от военните им бази

Турска делегация дойде през днешния ден на ненадейно посещаване в Либия за договаряния с интернационално приетото държавно управление на националното съглашение, оповестиха международните организации.
В състава ѝ вземат участие министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, на финансите Берат Албайрак, представителят на президента Ибрахим Калън и ръководителят на национална разследваща организация (МИТ) Хакан Фидан.
Турската делегация се срещна с премиера на GNA Файез Сарадж, външния министър Тахир Сияла, министъра на вътрешните работи Фати Басага и ръководителя на петролната компания в изненадващото им посещаване.
Миналата седмица Турция съобщи, че след приключването на спора, може да разшири съдействието си в Либия, като подписа нови покупко-продажби в региона на енергетиката и строителството, написа „ Сабах ”.
В понеделник турски източник съобщи пред „ Ройтерс ”, че държавното управление на Турция и Либия разискват опцията Анкара да употребява две от военните бази в северноафриканската страна. Става въпрос за военноморската база Мисрата и въздушната база Ал-Ватия, които неотдавна бяха завзети от държавното управление на националното съглашение и за чието потребление от страна на Турция към момента не е взето дефинитивно решение.
Либийската национална войска, ръководена от Халифа Хафтар, към момента управлява източната част на Либия и огромна част от юга, където се намират някои от главните петролни залежи - източник на множеството външни доходи.
Националната петролна корпорация и Централната банка, които само могат да търгуват с либийски петрол, според интернационалните съглашения, са ситуирани в Триполи.
Износът на петрол беше замразен, откакто източните сили блокираха пристанищата, в това число тези наоколо до Сирт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР