Турска бронирана техника подкрепя настъплението на опозиционната Свободна сирийска армия

...
Турска бронирана техника подкрепя настъплението на опозиционната Свободна сирийска армия
Коментари Харесай

Войната ескалира: Турски войски влязоха в Африн

Турска бронирана техника поддържа настъплението на опозиционната Свободна сирийска войска в Африн. Турция вкара в сирийския град танкове. В интервенцията по турско-сирийската граница взе участие и артилерия. Турски медии оповестяват, че бронираната техника се сблъсква със сериозна опозиция от страна на кюрдските формирования, които отстъпват от границата и се връщат обратно в Сирия.

Турският министър председател удостовери началото на сухопътната интервенция на турските сили в сирийския регион Африн. „ Сухопътните подразделения на Водоснабдителна система на Турция са навлезли в сирийския Африн в 11:05 часа в неделя “, сподели Йълдъръм. Той добави, че интервенцията ще се организира на четири стадия, „ с цел да се сътвори 30-километрова зона за сигурност, която ще е прочистена от терористи “.

Междувременно представителят на Сирийски Кюрдистан в Москва Роди Осман съобщи, че в Африн турски войски няма. По думите му, „ те са получили недопечен отпор и са били принудени да правят отстъпка “.

Рязкото изостряне на обстановката в сирийския град Африн стана съществена интернационална вест. Турция стартира интервенцията „ Маслинова клонка “ срещу кюрдските формирования. Още през днешния ден към авиацията във военните дейности може да се причислят и сухопътни сили.

Източници описаха пред турската NTV, че сирийската съпротива и турските танкове към този момент са унищожили „ с артилерийски изстрели цели по границата в района “. Източникът не прецизира какво тъкмо съставляват те. По-рано шеф Генералния щаб на Турция военачалник Хулуси Акар съобщи, че единствената цел на интервенцията са терористите, „ техните убежища, жилища, оръжие, принадлежности и съоръжение “.

[Фотогалерея] Второй день интервенции Водоснабдителна система Турции «Оливковая ветвь» https://t.co/AL14QGz6A8 #ВВС #Африн #Сирия #PYD #PKK #Syria #Afrin #Turkey #Хатай pic.twitter.com/WyA6VCQTM4
— ANADOLU AGENCY (RU) (@aa_russian) January 21, 2018
Появиха се и данни за жертви на военните дейности. Според информацията на кюрдската организация Firat, вследствие на турските въздушни удари по град Африн ранено е 7-годишно момче с арабски генезис. Въпреки напъните на лекарите, то е умряло.

По-рано бе обявено, че вследствие на бомбардировките са починали 9 души, в това число 3-ма бойци на кюрдските сили за самозащита. За убити мирни поданици оповестяват представителите на кюрдите. Турската войска твърди, че измежду починалите и потърпевшите мирни жители няма.
Турските военни обявиха, че имат намерение да „ прочистят от терористи “ цялата територия източно от река Ефрат в Сирия до границата с Ирак. В Анкара са уверени, че този регион се намират поддръжници на неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). В бомбардировките вземат участие 72 самолета. Те са поразили над 100 цели. Официално интервенцията е избрана като антитерористична.

„ Може да продължим дейностите по суша. Сухопътните войски ще се причислят към интервенцията срещу кюрдските въоръжени формирования в сирийския Африн на 21 януари, в случай че това го изисква обстановката. Освен турските въоръжени сили, в интервенцията вземат участие и елементи на Свободната сирийска войска “, сподели турският министър председател Бинали Йълдъръм.

От сирийското външно министерство дефинираха турската интервенция като „ посягане на суверенитета на страната “ и приканиха интернационалната общественост да се намеси.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР