Туроператорската група отчете ръст от 14% на направените през януари

...
Туроператорската група отчете ръст от 14% на направените през януари
Коментари Харесай

Tui с рекордни резервации след фалита на Tomas Cook

Туроператорската група регистрира растеж от 14% на направените през януари летни резервации, най-хубавото начало на годината в историята на компанията

Германската туристическа компания Tui регистрира рекорден брой резервации през януари. Главната причина е увеличеният пазарен дял на туроператора след колапса през предходната година на съперника му Tomas Cook Group, оповестява Financial Times. Увеличението в резервациите компенсира разноските от заземяването на самолетите Boeing 373 Max.

Туроператорската група регистрира растеж от 14% на направените през януари летни резервации, най-хубавото начало на годината в историята на компанията. " Януари тази година беше доста, доста мощен ", разяснява основният изпълнителен шеф Фриц Юсен. " Не мога да си спомня друго начало на годината, в което това да се е случило. " Той прибавя, че търсенето на услугите им не е било повлияно от разпространяването на ковид. Причината е, че европейските клиенти по принцип не резервират полети до Азия по това време на годината.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Tui бързо се възползва от колапса на съперника си Tomas Cook през септември. Германският туроператор е продал над една трета от летните си почивки, като междинната цена на ваканциите се е покачила с 3% за интервала. Групата подписва контракти с хотелски вериги, които преди този момент са работили с Tomas Cook, най-вече в Турция.

Приходи и прогнози

Приходите на компанията през тримесечието, приключило през декември, са нарастнали със 7% на годишна база и са били 3.9 милиарда евро. Въпреки това базовата облага преди лихви и налози, която компанията употребява за оценка на представянето си, спада със 76% на 147 млн. евро. Причините включват нарасналите цени на горивото, вложенията в бизнеса с ваканции, който Tui цели да разшири, и спомагателните разноски от 45 млн. евро от заземяването на Boeing 373 Max.

Представители на компанията споделят, че чакат висок единоцифрен растеж на оборота през годината, реализиран посредством засилените резервации. Групата удостовери, че чака отплата от американския самолетен производител Boeing. " Ще бъде въпрос на договаряния и въпрос на съглашения каква част ще се заплати в брой и каква - при бъдещи доставки ", разяснява Фриц Юсен.

Заземените Boeing 373 Max

Самолетите са заземени от предишния март, когато две произшествия предизвикаха гибелта на 346 души. Те евентуално ще останат отвън приложимост най-малко доникъде 2020 година, оповестява Reuters. Германската компания предвижда, че разноските от вероятното продължение на интервала ще са сред 220 и 245 млн. евро. Предвижданията през декември бяха за сред 220 и 270 млн. евро, като повода за смяната е предстоящата отплата от Boeing.

Tui увеличи плануваната годишна базова облага на сред 850 млн. и 1.05 милиарда евро до края на септември. Предишните упования бяха за 680 млн. евро.

Миналата седмица групата продаде Hapag-Lloyd Cruises на взаимното си дружество с круизната компания Royal Caribbean. Получените 700 млн. евро в договорката ще бъдат употребявани за погашение на задълженията на компанията, които тормозят вложителите ѝ. За 2020 година Tui възнамерява да отвори 17 хотела, като водещата им марка Tui Blue ще се разшири до съвсем 100 обекта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР