Туроператорите не се отказват от обявения за вторник протест срещу

...
Туроператорите не се отказват от обявения за вторник протест срещу
Коментари Харесай

Туроператорите не се отказват от протеста си във вторник

Туроператорите не се отхвърлят от оповестения за вторник митинг против отрасловото министерство, даже и след днешната среща с вицепремиера Гълъб Донев и министрите на финансите и стопанската система Асен Василев и Кирил Петков. Служебните министри поканиха представители на туристическия отрасъл, пред които да показват новите ограничения за поддръжка и за излизане от рецесията.

Това, което провокира недоволството на туроператорите е продължението на схемата за безплатна помощ, с която да бъдат върнати парите на клиентите с провалени поради ковид-пандемията почивки и екскурзии.

Предишното държавно управление отпусна за тази цел 51 млн. лева от държавния бюджет, с които предпочитано туроператорите да се разплатят с клиентите си. От сумата останаха неусвоени 16 млн. лева, защото имаше ограничаване компаниите да получат единствено помощ в размер единствено на 4% от оборота си през 2019 година В същото време огромните туроператори с много клиенти не съумяха да се разплатят. Решено бе оставащите 16 млн. лева да бъдат разпределени сред тези компании, като този размерът на помощта е 15% от оборота, само че не повече от сумата, която всяка компания има да връща за неосъществени пътувания. Кандидатстването за тази помощ ще стартира от 1 юли.

Туроператорите обаче упрекват Министерството на туризма, че постанова нови правила, които ограничават достъпа до тази помощ. От Обединение " Бъдеще за туризма " даже желаеха оставката на служебния министър Стела Балтова и двете й заместнички.

" Критериите за разходване на държавната помощ са такива, че да не се разреши кандидатстването на недобросъвестни туроператори ", изясни през днешния ден пред Българска национална телевизия министър Балтова. До втора безплатна помощ ще се позволен единствено тези компании, които при първия транш са употребявали парите за разплащане с клиентите си, а не за други разноски, сподели още тя.

Туроператори и Министерство на туризма влязоха през седмицата в спор и поради финансовите проблеми на гръцкия туроператор " Музенидис травъл ", който анулира всички резервации в Гърция до края на юли. Все още няма публична цифра на засегнатите български туристи, заплатили почивката си в южната ни съседка посредством " Музенидис травъл ". Първоначално българските туроператори посочваха 150 000 наши туристи, по-късно те понижиха на 5000, а от българския клон на гръцкия туроператор споделиха, че посредством тях резервации имат 2000 българи.  

От ОТБ приканиха Министерството на туризма час по-скоро да започва помощта от 16 млн. лева, с цел да може туроператорите, работили с " Музенидис травъл "  да върнат парите на клиентите си. От министерството обаче оповестиха, че това няма по какъв начин да стане, тъй като помощта е за анулираните поради пандемията почивки и екскурзии през предходната година.

От туристическия отрасъл обаче са недоволни и от другите мерки за подкрепяне на бизнеса, показани от служебното държавно управление.

Кризата не може да се бори с заеми, обявиха по-рано тази седмица редица браншови организации в туризма. Поводът е новата стратегия за обезпечени от страната банкови заеми без обезпечения в размер на 70% от оборота преди пандемията.

" Не мисля, че тази мярка ще сработи. Малкият и междинният бизнес към този момент има заеми и ги е обезпечил, с каквото има. Правителството споделя: те са без обезпечения. Да, само че не е тъкмо по този начин. Защото аз като притежател на компанията се подписвам и би трябвало да покажа някакво поръчителство. Какво ще стане, в случай че не се върне този заем? Как ще се върне в случай, че вие към този момент имате изтеглен заем, съгласуван с вашите доходи, който би трябвало да обслужвате. Коя комерсиална банка ще даде спомагателен заем на компания, който ще заплаши заема, който към този момент му е дала преди този момент това? ", разяснява пред Блумбърг тв пред срещата със служебните министри през днешния ден Ричард Алибегов, ръководител на Асоциацията на заведенията в България. 

Туристическият отрасъл не е удовлетворен и от оповестената смяна в мярката за опазване на заетостта " 60/40 ", която за туризма е " 80/20 ". Служебният кабинет разгласи, че ще я продължи за месеците юни и юли, само че по нея ще се подкрепят компаниите със спад на оборота с 40%, а не с 20%, както бе до момента. За бизнеса със спад на оборотите с 30%, помощта ще бъде 50/50.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР