Туроператори се оплакват, че няма чуваемост на техните проблеми от

...
Туроператори се оплакват, че няма чуваемост на техните проблеми от
Коментари Харесай

Туроператори искат промяна в Закона за туризма, за да оцелеят

Туроператори се оплакват, че няма чуваемост на техните проблеми от страна на отрасловото Министерство на туризма. Те изпратиха до " Дневник " писмо, за което чакат и входящ номер от електронното деловодство на министерството, в което слагат въпроса за незабавни промени в Закона за туризма.

В момемнта в два негови члена е планувано, когато пропадне пътешестване, туроператорът да върне до 14 дни парите на клиентите си. Затова упорстват и множеството от тях, само че това значи компаниите да банкрутират до края на месеца, пишат в писмото си над 170 компании, които са го подписали.

" Нашето предложение е: Чл.88 и член 89 от Закона за туризма да гласят, че туроператорът би трябвало да върне парите в 14-дневен период под формата на ваучер с годност 2 години. Молим Ви да бъдем чути и да се срещнем, с цел да работим дружно. Ние сме на една и съща страна. Нека спасим дружно българския туризъм ", пишат компаниите.

Туроператори изясняват пред " Дневник ", че напътствията, които е дало министерството в тази посока са " куци ", защото те постановяват, че на клиентите би трябвало да се дадат ваучери за бъдещо прилагане или да се върнат парите.

Представители на компании се оплакват и че са били заплашвани с физическа разпра от клиенти, на които не връщат пари.

Павлина Иванова, представител на " Аполо " изяснява, че с сътрудниците й, които работят доста с Турция, са получили уведомбения както от сътрудниците си там, по този начин и от самолетните компании, че мога да пренасочат предплатено платените суми за бъдещо прилагане. Освен това изяснява, че сумите, които имат като предплатени вноски от клиентите се употребяват за запазване на самолетни билети най-малко 2-3 месеца авансово, с цел да се реализира добра цена.

Ние това " или " в напътствията на министъра не можем да го осъществим, разяснява тя пред " Дневник " откакто е изпратила писмото и като известие във фейсбук профила на министъра.

Допълва, че в случай че компаниите върнат парите, ще банкрутират и тогава даже клиентите няма да си получат предплатените вноски, тъй като застрахователите са им споделили, че няма да поемат вреди поради ковид, защото това е проблем в световен мащаб. Освен това има заплаха самите застрахователи да бъдат повлечени, в случай че би трябвало да обезщетят всички клиенти на банкрутиралите туроператори, изясняват те.

Компаниите желаят да обсъдят в диалог с министъра тези проблеми и да се промени законът в тази му част, с цел да бъде избавен бизнесът, който мощно пострада от спрените пътувания.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1041)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР