Туроператори се оплакват, че някои застрахователи едностранно прекратяват с тях

...
Туроператори се оплакват, че някои застрахователи едностранно прекратяват с тях
Коментари Харесай

Застрахователи и туроператори в сблъсък заради полици

Туроператори се оплакват, че някои застрахователи едностранно приключват с тях договорите по застраховката "Отговорност на оператора ". Тя е наложителна по закон и без нея те нямат право да работят. След първичната суматоха "пострадалите " туроператори са потърсили други застрахователи, само че, както споделят, притесняват се дали още веднъж няма да бъдат отхвърлени.

"ЗАД Армеец " АД ни изпрати писмо, с което ни предизвести, че анулира полицата ни. В писмото пишеше, че застраховката се приключва за всички туроператори. Впоследствие разбрахме, че за някои наши сътрудници полиците са останали в действие, което е било нужно на застрахователя, с цел да не загуби разрешението си от КФН да предлага този тип полици. Застрахователят решил да работи единствено с туроператори за входящ туризъм, където рискът бил най-малък, това обясниха шефове на няколко турагенции.

Потърсихме отговора на посочения осигурител.

"Ние не сме измежду водачите на пазара на този тип застраховки, само че истината е, че прекратихме огромната част от тях. Туроператорите, които бяха наранени, се насочиха към други сътрудници ". Това сподели изпълнителният шеф на "ЗАД Армеец " АД Константин Велев. Той загатна, че някои застрахователи пък са вдигнали цената (застрахователната премия) предвид на покачвания риск.

Министърът на туризма Николина Ангелкова е провела незабавна работна среща с представители на сектора в търсене на решение на казуса.

„ Министерството на туризма не е страна по застрахователните контракти с туроператорите”, сподели Ангелкова пред наш кореспондент. Туроператорът обаче е задължен да даде информация за подписана лавица „ Отговорност на туроператора”, която е част от документите, без които той не може да работи, изясни министърката.

„ По мотив на създалата се обстановка и множеството сигнали, които имам за едностранно преустановяване на застраховките, ние още през март сме се обърнали към Комисията за финансов контрол, която реагира”, сподели още Ангелкова. Според нея КФН е реагирала и дала инструкции на поднадзорните си лица.

Застрахователи обаче отхвърлиха да са имали „ препоръки” от КФН.

Отделно министърката се е срещнала с управленията на Асоциацията на българските застрахователи с цел да обясни казуса.

Една от тези срещи е била с ръководителя на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и изпълнителен шеф на "ЗАД Армеец " АД Константин Велев. В срещата са взели участие още Кирил Бошов, който е член на УС на АБЗ, изпълнителен шеф на "Евроинс Иншурънс Груп " АД и ръководител на УС на "Еврохолд България " АД, както и Нина Колчакова, общоприет секретар на АБЗ. На нея са били разисквани методите за деяние, които да обезпечат наложителните по закон застраховки за туроператорите в условия на изключително състояние поради пандемията с Covid-19 и във връзка със случаи на преустановяване на полицата от осигурител.

"Всеки осигурител прави настоящ разбор на риска и на тази база взема самостоятелни решения за компанията ", сподели изпълнителният шеф на "Армеец " Константин Велев. По думите му, от решенията на една компания не би следвало да се прави извод за политиката на целия осигурителен пазар.

"Някои от туроператорите с прекъсната застраховка към този момент са сключили нова такава към различен осигурител ", добави Велев.

"Застрахователят е в отговорност досега на преустановяване на застраховката, според покритието ѝ ", заслужено отбелязва той.

И каква в действителност е драмата на туроператорите, откакто на пазара има задоволително доста застрахователи, с които да сключат тази наложителна за тях лавица. Не е ли в това смисъла на пазарната стопанска система - правото на избор?

Застрахователите са се включили към рекомендациите на Министерството на туризма за прилагане на ваучери при отсрочване на пътуванията, вместо потребителите да изискват връщане на сумите от туроператорите. Този дебат съществува в границите на целия Европейски съюз и единно решение към момента няма, по-скоро има разновидности, всред които потребителят на услугата може да избира.

В непрестанен порядък с Комисията за отбрана на потребителите се разисква по какъв начин да се подсигуряват правата на клиентите, сподели още Ангелкова.

Туристи с платени пакети настояват, че туроператори към този момент отхвърлят да им връщат парите, като им оферират ваучери за пътешестване след повдигане на карантината от проблематичните дестинации по света.

Страхът не е от през вчерашния ден

Още през февруари Министерството на туризма стартира процедура по изтриване на общо 35 сдружения, регистрирани като туроператори от Националния туристически указател (НТР). Причината е, че фирмите не са показали наложителна застраховка „ Отговорност на туроператора “, което е категорично изискване за осъществяване на туроператорска активност, оповестиха от МТ.
Законът не планува опция регистриран туроператор краткотрайно да стопира активността си и да няма годна подписана застраховка.
Действията по изтриване се подхващат според решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически сътрудници към ведомството. В нея вземат участие специалисти от Министерството на туризма, както и представители на сдружения на туроператори и туристически сътрудници.

Общо записаните туроператори и туристически сътрудници в Националния туристически указател са към 3500.

Що е то "Отговорност на оператора "?

Застраховката "Отговорност на оператора " е предопределена за юридически лица или еднолични търговци, регистрирани като туроператори, които оферират туристически пакети.

Полицата е наложителна и покрива породени и настъпили през периода на застраховката имуществени вреди на потребителите на проведени групови и самостоятелни туристически пътувания, зародили откакто туроператорът поради несъстоятелност или неплатежоспособност не се е разплатил с негови контрагенти.

Преди започване на пътуването застраховката възвръща платените от потребителя суми по контракта, ако самото пътешестване се е провалило не по виновност на потребителя. След започване на пътуването полицата покрива разликата сред платената от потребителя сума по контракта и сумата на фактически предоставените услуги, в случай че по време на пътуването са показани единствено част от уговорените услуги. Освен това полицата покрива разноските, свързани с връщане на потребителя до началния пункт на пътуването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР