Туроператори и турагенти излязоха на митинг пред Народното събрание. Те

...
Туроператори и турагенти излязоха на митинг пред Народното събрание. Те
Коментари Харесай

Туристическият бранш пред НС: Искаме бърза и спешна помощ за сектора, 10 млн. лв. изобщо не стигат

Туроператори и турагенти излязоха на протест пред Народното събрание. Те упорстват за незабавна помощ на бранш " Туризъм ", ясни и точни правила, по които ще бъдат подпомагани засегнатите от рецесията, както и спомагателни средства, защото съгласно тях отпуснатите 10 милиона лв. са извънредно незадоволителни за оздравяването на бранша.
 Георги Димитров
Евгения Димова е притежател на туроператорска организация. Тя благодари за отпуснатите 10 млн. лева „ Ние сме към 3000 компании – туроператори и турагенти. Тези 10 млн. въобще не стигат, с цел да се обезпечи нашата ликвидност или да спасим парите на клиентите ни. Тези пари са незадоволителни. Ние желаеме ясни критерии, по които ще се разпределят грантовите схеми, второ – в какви периоди. Първо ще получим тази дребна избавителна сума и какво плануват по-нататък, в какви периоди да се доближат сумите, които ние желаеме и са ни нужни, с цел да се избави секторът “, изясни тя и добави, че се надява, че Министерството на туризма ще разгласи критериите за кандидатстването за държавната помощ.
 Георги Димитров
Димова сподели, че се занимава с произлязъл туризъм и няма никакви доходи.

„ Спадът на оборотите е сред 90 и 100%. Лято към този момент не се обрисува на хоризонта, до момента в който сме в епидемиологична конюнктура и с тези рестрикции по границите “, съобщи Димова и посочи, че до края на август ще стане ясно дали ще има зимен сезон.
 Георги Димитров
Емил Абазов от Обединение „ Бъдеще за туризма “ разяснява, че браншът е в извънредно тежко положение и от месец март нямат бизнес.

„ Пет месеца водехме проговори, само че не получавахме никаква поддръжка. В последните дни, откакто имаме нов министър, в лицето на Марияна Николова, получаваме позитивни сигнали. Също по този начин през вчерашния ден получихме по този начин мечтаната среща с премиера Бойко Борисов, на която и той пое ангажимент. Повечето страни от Европейски Съюз към този момент осигуриха нужните средства за ликвидност в сектора - Ние още веднъж ще останем от последните, а да не забравяме, че туризмът е доста значима част от българската стопанска система “, акцентира Абазов.
 Георги Димитров
Той разяснява, че тези 10 млн. в поддръжка на туризма са първата част от помощта на страната за бранша, и в случай че тя счита с това да се изчерпат напъните й това няма по какъв начин да се случи. Абазов съобщи, че техният протест не е политически и не желае оставки, а разговор с страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР