Туроператори и хотелиери излизат на протест пред Министерство на туризма.

...
Туроператори и хотелиери излизат на протест пред Министерство на туризма.
Коментари Харесай

Туроператори излизат на протест в София

Туроператори и хотелиери излизат на митинг пред Министерство на туризма. Те упорстват да бъде отворена процедура за подкрепяне на компаниите със сумата от 42 милиона лв..

Тези средствата би трябвало да бъдат употребявани и за компенсациите към клиентите за неосъществени пътувания, оповестява БНР.

В последния обновен бюджет от Народното събрание бяха гласувани 71 000 000 лева за туризма. От тях сега има процедура единствено за 30 000 000 лева, а за останалите, съгласно туроператорите, няма сигурност, какво ще се случи.

Въпреки срещата, извършена с отрасловия министър Стела Балтова през предходната седмица, туроператорите излизат на митинг.

Причината разяснява Павлина Илиева - ръководител на съдружие „ Бъдеще за туризма “.

„ В момента нямаше твърда позиция, която да каже: " да, аз ще направя всичко допустимо с цел да отворя тази процедура и да могат нещата да се случат. Такъв отговор не получихме. Да, получихме уклончиво два разновидността на работа - вероятно, в случай че се промени нормативната база, би трябвало да пристигна Народно заседание, то да го изгласува и надлежно ние да аплайваме, отваряне на процедурата. Ориентировъчно във времето, всичко това значи някъде към януари и това е под едно огромно изискване, в случай че краткотрайната рамка бъде продължена “.

Гласуваната помощ за туроператорите би трябвало да се усвои през 2021 година. Ако това не се случи, средствата ще се върнат в бюджета и няма да доближат до компаниите, се притесняват туроператорите.

" Ние разговаряхме обстойно и нашироко в сектора за какво рестрикциите се постановат единствено върху нас, а в това време държавни и общински чиновници си вървят на работа неимунизирани. Затова настояваме и те да се имунизират.

Взехме решение през днешния ден и от четвъртък от 15 часа в цяла България да стартират всеобщи митинги поради неравноправието към нашите служащи “, сподели пред БНР Еньо Енев, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и ръководител на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите " Тракия ".

„ Ние не сме против зеления документ, само че и периодите за това са извънредно къси, с цел да убеждаваме нашите чиновници за това. Но не е и вярно, ние да не ги позволяваме до работа. Освен това от няколко дни търсим от РЗИ или през лабораториите да осигурим бързи проби за нашите чиновници и а за клиентите. Оказа се, че под 30 лева няма проби, те са по 30 или 40 лева ", сподели още в " Преди всички " Енев.

" Този проблем с тестването и зелените документи докара до това в Пловдив в наши обекти, да вземем за пример клиентите да са доста малко, щандове не бяха отворени. В същото време ние не можем да желаяме тези документи от проверяващите ни. Би могло да се намерения за още едно удължение на периодите за зелените документи, тъй като в провинцията нещата стават по-бавно.

Пари по ограниченията не получаваме, тъй като вие се водим действително не сме затворени със заповед на министъра, само че работим с понижен потенциал. В момента е пълнен батак. При предходните локдауни имаше ясни правила - затваряха - даваха помощи, бизнесът оцеля. Към момента, в случай че няма държавна политика, туризмът в България губи позиции на локално и международно равнище ", заключи Енев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР