Турнирът за “Купа Дейвис в нов формат и Световна отборна

...
Турнирът за “Купа Дейвис в нов формат и Световна отборна
Коментари Харесай

Джокович се противопостави открито на организирането на два отборни турнира

Турнирът за “Купа Дейвис " в нов формат и Световна отборна купа на АТР няма да работят за положителното на тениса и това ще докара до две посредствени съревнования, счита завърналият се на върха в международната класация Новак Джокович.

През август Международната тенис федерация (ITF) получи позволение да провежда “Купа Дейвис " в нов формат през идната година, а финалната фаза ще опълчи 18 народи през ноември в Мадрид. Няколко от водещите тенисисти, в това число Джокович, подлагаха на критика решението на ITF за образуване на шампионат в края на тежък сезон от 11 месеца, а Александър Зверев даже съобщи изрично, че ще пропусне тази конкуренция.

Междувременно, АТР пък възнамерява да провежда Световна отборна купа, която ще се конкурира с шампионата на ITF.

По-късно през днешния ден управлението на АТP, Тенис Австралия и Новак Джокович ще дадат конференция в Лондон във връзка основаването на Световна отборна купа през януари 2020-а година. Турнирът ще бъде извършен в Австралия преди началото на Откритото състезание в Мелбърн и ще включва 25 тима, които ще разпределят награден фонд от 15 милиона $.

Джокович счита, че опитите на ITF и АТP да се конкурират ще навредят на спорта.

" Очевидно, ситуацията с “Купа Дейвис " и Световната клубна купа е деликатна. Намираме се в комплицирана обстановка, с която би трябвало да се оправим. През идващите две години ще играем на тези два шампионата, които са съвсем идентични като формат и са през шест седмици. Това не е добре ", сподели той.

Турнирът за “Купа Дейвис ", който се организира от 118 години насам, по принцип не е привилегирован от най-хубавите тенисисти и те не вземат участие в множеството от мачовете през годината. Новият формат, промотиран от компанията на испанския футболист Жерард Пике - " Космос ", обаче цели да усили интереса и Мадрид беше определен за първи хазаин.

" Ще се получат два посредствени шампионата. Трябва да има единствено един. Говорил съм с хора от двете страни и мисля, че всички желаят обединяване. Аз също избирам качеството пред количеството ", добави Джокович.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР