Турнирът по хокей на лед традиционно е най-очакваният на всяка

...
Турнирът по хокей на лед традиционно е най-очакваният на всяка
Коментари Харесай

Евроспорт показва тънкостите на хокея


Турнирът по хокей на лед обичайно е най-очакваният на всяка една Зимна олимпиада и в хода на Игрите непрекъснато е наблюдаван с интерес както от дългогодишните му почитатели, по този начин и от неутралните фенове.

За доста от тях обаче разпоредбите не са изключително ясни и това им пречи да се насладят оптимално на този толкоз завладяващ спорт. Евроспорт цели да промени това със специфичния олимпийски епизод от поредицата „ Спортът от близко “.

Титулярният състав на един хокеен тим се състои от 6 играчи – един вратар, двама бранители и трима нападатели. Подобно на баскетбола и волейбола, в хокея броят на промените е безграничен, като нерядко биват заменяни по няколко играчи едновременно. Времетраенето на един мач е 60 минути, разграничени на три интервала по 20 минути. При вероятно тъждество се играе 20-минутно продължение, в което важи правилото за „ Внезапна гибел “, т.е. в случай че един от тимовете вкара гол, мачът завършва незабавно. Ако след продължението резултатът към момента е еднакъв, се пристъпва към осъществяване на дузпи.

Също както при футбола двата тима извършват по 5 дузпи, като тук обаче има една присъща специфичност - ударите не се извършват от място, а вместо това изпълняващият потегля с дрибъл от центъра.

Това, което много повече затруднява неотдавна наблюдаващите хокей фенове, е придвижването на играчите по леда. В хокея също има засади. Те се отсъждат тогава, когато състезател навлезе в атакуващата зона преди шайбата да е попаднала в нея. Също по този начин, играчите нямат право да подават шайбата от личната си половина непосредствено в зоната зад противниковата врата.

Макар хокеят да е считан за нападателен спорт, отсъжданията в него са много прецизни. При нарушаване провинилият се състезател напуща леда за избран интервал от време (средно към 2 минути), като през това време тимът му е с човек по-малко. След приключване на наказването играчът може да се завърне в игра.

Подобно на футбола, в хокея работата на вратаря също не е по никакъв начин лесна. Екипировката на вратарите тежи сред 10 и 15 кг, а при най-силните удари летящата към тях шайба може да доближи скорост до 180 км/ч.

След като към този момент сте наясно с разпоредбите, бихте могли умерено да се насладите на заключителната фаза на хокейния шампионат на Игрите в Пьонгчанг. Предстоят ½-финалите в конкуренцията, единият от които ще опълчи първенеца Канада и сензацията Германия, а в другата среща Олимпийските спортисти от Русия ще срещнат приятната изненада на шампионата Чехия.

Финалът e в неделя, 25 февруари, а всички оставащи мачове от олимпийския шампионат по хокей ще можете да наблюдавате онлайн в ефира на Евроспорт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР