Турлаци от Северозападна България и Югоизточна Сърбия се срещнаха в

...
Турлаци от Северозападна България и Югоизточна Сърбия се срещнаха в
Коментари Харесай

Турлаци от Северозападна България и Югоизточна Сърбия се срещнаха в Белоградчик

Турлаци от Северозападна България и Югоизточна Сърбия се срещнаха в Белоградчик. Празникът е по самодейност на Турлашко сдружение "Ждребче "-Белоградчик. Това са обичайни срещи, които се организират всяка година на разменено посещение.
Тази година, с изключение на гостите от Сърбия, членове на сдружението "Тимочана-Торлака " от село Миничево, участваха и представители на турлашката етнографска група от общините Белоградчик и Чупрене, също торлаци и другари от общините Димово и Вълчедръм.
Сред участниците в събитието от сръбска страна бяха Бобан Милосавлевич - зам.-кмет на с. Миничево и лидер на делегацията, Зоран Янкович - кмет на с. Витковац, Джоле Сокол и Вериша Кръстич, кметове на селата Яковац и Йелашница.
От българска страна участваха Любомир Веселинов - ръководител на турлашко сдружение "Ждребче " в Белоградчик, Антон Трифонов - зам. кмет на община Белоградчик, кметът на село Салаш Румяна Алексиева, кметският наместник на кметство Чифлик Савинка Спасова, кметът на община Чупрене Ваньо Костин, и кметът на с. Горни Лом Илиян Михайлов.И тази година по решение на управлението на турлашкото сдружение гостите от западната съседка бяха посрещнати в граничното село Салаш. Те имаха опцията да се разходят из селото, да научат забавни обстоятелства от неговата история и посетиха храм "Успение на Пресвета Богородица ".
Местният гражданин Емил Миланов, с изключение на, че бе доста обстоен в своя роман, съумя да даде отговор и на всички сложени въпроси от страна на гостите. Посетена бе и изложбата на ръкоделие и предмети от бита, показани от Даниела Иванова - библиотекар в локалното читалище.
По време на работния обяд гостите бяха приветствани от кметския наместник Румяна Алексиева и споделхха мисли за насоките в бъдещата взаимна активност. Гостите дегустираха някои типични турлашки ястия - „ чушкье гньетене с боб”, пржено, наложена баница по селски с печени ръчно точени кори, крем пита "Ден и нощ” и др.Голямата турлашка среща, която беше измежду най-многочислените до в този момент, стартира с приветствено слово от страна на ръководителят на локалното турлашко сдружение.
Той означи, че 2018 е една знаменателна година за българо-сръбските връзки, тъй като се навършват 50 години от подписването на Договора за другарство и съдействие сред общините Белоградчик и Княжевац.
Тази година се означават и 15 години от съдействието сред двете турлашки сдружение, а през актуалната година е излязла от щемпел и книгата "Популярен достоверен турлашки речник”.
Вечерта продължи с доста музика и танци, а турлаците се доказваха най-много в националните хора като влагаха цялата си страст и характер. И домакините, и гостите с огромна лекост и умеене играеха и български, и сръбски, и влашки хора.
„ Така мина следващата обичайната турлашка среща, белязана с доста усмивки, прелестно въодушевление и забавление. Накрая участниците споделяха с уредниците, че довечера ще остане за тях един от най-хубавите мемоари за 2018 година “, разяснява Милена Иванова, от Турлашко сдружение "Ждребче ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР