Туркменският президент Гурбангули Бердимухамедов назначи днес сина си Сердар за

...
Туркменският президент Гурбангули Бердимухамедов назначи днес сина си Сердар за
Коментари Харесай

Президентът на Туркменистан назначи сина си начело на ново министерство

Туркменският президент Гурбангули Бердимухамедов назначи през днешния ден сина си Сердар за министър на индустрията и строителството, заяви Държавната осведомителна организация на Туркменистан, представена от Ройтерс и Франс прес.

Новото предопределение на 38-годишния Сердар Бердимухамедов става по-малко от година, откакто стана губернатор на Ахалска област. Той ще управлява ново министерство, което заменя досегашните ведомства на индустрията и връзките, предава Българска телеграфна агенция.

Бързото му издигане подхрани спекулации, че 62-годишният му татко, който е властнически президент, го готви за собствен правоприемник, отбелязва Ройтерс.

На новия си пост, както беше и на досегашния, младият Бердимухамедов ще надзирава амбициозния план за създаване от нулата на нов основен град в региона, която оглавяваше.

Президентът Бердимухамедов подписа тази седмица декрет, с който се отделят 1,47 милиарда $ за импорт на строителни материали, съоръжение и други материали, нужни за строителните работи по новия град в Ахалска област, откъдето е родом фамилията му.

Международни организации за правата на индивида към този момент упрекнаха туркменското държавно управление, че харчи с необятна ръка приходите от естествени запаси за грандиозни планове, които носят доста дребна изгода за популацията.

През последните години Туркменистан изпитва стопански компликации. След внезапния спад на цената на петрола през 2014 година и прекратяването в края на 2016 година на доходоносния експорт на газ за Русия, управляващите се принудиха да сложат завършек на безплатното доставяне с електричество, газ и вода за популацията.

Бивш ортодонт и министър на опазването на здравето, Гурбангули Бердимухамедов наследи през 2006 година умрелия Сапармурат Ниязов - някогашен кадър на комунистическата партия, разгласен за " водач на туркменската нация ", напомня Агенция Франс Прес. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР