Туркините вече могат да продължат да използват моминското си име

...
Туркините вече могат да продължат да използват моминското си име
Коментари Харесай

Туркините вече ще могат да използват моминското си име след сключване на брак

Туркините към този момент могат да продължат да употребяват моминското си име и след подписване на брак. Това стана допустимо с отпадането на законово състояние, съгласно което омъжената жена трябваше да одобри фамилното име на брачна половинка си, оповестиха турски медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Конституционният съд взе историческо решение предходната година, с което анулира член 187 от гражданския процесуален кодекс на Турция, като постанови, че въпросният член нарушава правилото на тъждество сред половете. Това решение на Конституционния съд влезе в действие от 28 януари т.г.  

Така дамите към този момент ще могат да употребяват личното си фамилно име, като единствено подадат молба до длъжностното лице по бракосъчетанията или заявят документално желанието си до службата по гражданско положение, разяснява турският в. " Евренсел ".

Досега дамите също можеха да запазят моминското си име, само че трябваше да подадат правосъден иск за това.

Сега вниманието се насочва към Народното събрание, на който Конституционният съд дефинира деветмесечен период, с цел да одобри " нов правилник в сходство с равенството на дамите и мъжете ". Очаква се въпросът да бъде прегледан с нови правосъдни промени, чието разискване в Меджлиса следва в идните седмици. 

Опозиционният в. " Евренсел " обаче твърди, че в новия план за правосъдни промени, направен от Министерството на правораздаването, който беше оповестен през декември, решението на Конституционния съд е било подценено, а противоречивият член е дефиниран по съвсем същия метод. 

Министърът на правораздаването Йълмаз Тунч означи неотдавна, че законопроектът с новите правосъдни промени следва да влезе в Народното събрание " към края на февруари ". 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР