Туризмът в страната се оживява, но едва ли и този

...
Туризмът в страната се оживява, но едва ли и този
Коментари Харесай

Тази година няма да достигнем нивата отпреди 2019 година по отношение на туризма

Туризмът в страната се оживява, само че надали и този сезон ще доближи равнищата от 2019 година, сподели инспекция на кореспондентите на Българска телеграфна агенция в страната измежду представители на сектора.

Като фактори за възобновяване на интереса на туристите се показват смекчаването на коронавирус ограниченията и богатият културен календар на някои от областите. Притеснителен е фактът, че още веднъж се заприказва за нова коронавирус вълна и връщане на маските, разясняват работещите в туристическия бранш.

СТАРА ЗАГОРА

От началото на 2022 година до края на юни междинната претовареност на местата за настаняване в област Стара Загора е към 13 на 100, заяви за Българска телеграфна агенция Вени Петрова, ръководител на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора. „ Това е в известна степен съпоставимо с данните от 2019 година, преди пандемията, когато през първата половина на годината е записана претовареност от малко над 17 %. „ Увеличението на заетостта, която отчитаме, се дължи на обстоятелството, че се оживи туризмът като цяло в България. Започна добре летният интервал, макар че имаме икономическа рецесия, войната в Украйна и липса на туристи като румънци, руснаци. Основните туристи в региона са българи “, сподели Петрова. По думите ѝ браншът стартира постепенно възобновяване, само че през тази година няма да доближи равнищата от 2019 година. Според нея засилен интерес има към културните събития в града, които са от май до късна есен.

Тя дефинира като стеснителен обстоятелството, че „ още веднъж се заприказва за нова коронавирус вълна и за връщане на маските ". Това значи, че ние ще спрем да влагаме в идващите няколко месеца в фрагменти и инфраструктура, добави Петрова. Според нея различен притеснителен детайл е покачването на цената на тока и газа.

СЛИВЕН

Наситеният културен календар на община Котел през юли е причина местата за настаняване - хотели и къщи за посетители във възрожденския град, както и близките обитаеми места - Жеравна, Медвен, Катунище, Ичера и други, да са непокътнати от месеци. Това сподели пред кореспондент на Българска телеграфна агенция кметът на Котел Коста Каранашев. Между 15 и 20 хиляди гости чакат в Котел на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим, който ще се състои сред 29 и 31 юли.

Над 4000 посетители от цялата страна се чакат на мотосъбора в местността Сайганица край котленското село Кипилово от 21 до 24 юли, заяви за Българска телеграфна агенция Иван Тодоров от мотоклуба " MSC Swallow 33 ", който провежда събора с поддръжката на община Котел. За Международния фестивал на националната носия „ Скок във времето” в Жеравна хората ангажират къщи за посетители и хотели още от миналата година. Тазгодишното четиринадесето издание ще бъде в дните 19, 20 и 21 август. Туристите постоянно избират и нощувки в местността Карандила над регионалния град Сливен, съчетавайки визити на естествени и културни забележителности.

ТЪРГОВИЩЕ

Чувствително оживление на вътрешния туризъм в област Търговище регистрира за тази година Тодор Янакиев, член на Управителния съвет на Българската хотелиерски и ресторантьорска асоциация. По думите му, хората усещат нужда от визити на разнообразни обекти – естествени, културно-исторически или археологически. Туристите са привлечени от природата, от късноантичната и средновековна цитадела Мисионис – един от стоте национални туристически обекта, любопитни са още Славейковото учебно заведение, възрожденският квартал „ Варош “, експозициите на Регионалния исторически музей.

„ В Търговище мирише на туризъм “, сподели Янакиев. Посетителите, изкушени от старините и историята, преглеждат още „ Ковачевското кале “ край Попово, както и старите столици Плиска и Преслав, в близост в прилежащата област Шумен.

Като проблематичен миг Янакиев регистрира неналичието на фрагменти в ресторантьорския бизнес. „ Чрез професионално обучение би трябвало да се повдигне стандартът на българските фрагменти, с цел да се избегнат неловките съпоставения с обслужването в прилежаща Турция, Гърция, Република Северна Македония, да вземем за пример “, сподели още Тодор Янакиев, който е и притежател на ресторант в Търговище.

Покачване на туристическия интерес към района вижда и Донка Радичкова, механически помощник в Туристическия информативен център (ТИЦ) в Търговище. Според нея положителната вест е, че групите към този момент остават да пренощуват и вършат двудневни турове в региона. Екипът на ТИЦ изготвя направления, съгласно авансово декларираните ползи, обезпечава и екскурзоводска сказка. Туровете постоянно стартират със запознаване със знаците на Търговище в града, музейните обекти, с цел да се стигне до крепостта Мисионис и местността Парка. Тук туристите могат да видят водопада Големият скок, забележителности като скалното образувание Конят, нагънати скали край село Пролаз, а край село Вардун – два лековити извора на едно място – единият, съгласно локалните хора, с целебна вода за очни заболявания; другият – за бъбречни.

РАЗГРАД

За област Разград е настоящ фестивалният туризъм. Тази година, за разлика от предходната, когато коронавирус пандемията докара туризма до положение на покой, обичайният и предстоящ Панаир на киселото мляко и Фестивалът на националните обичаи и занаяти ще се разпрострат тези дни (28-30 юли). На добра и по-висока посещаемост се радва и двудневният фестивал „ Белите нощи на Разград “, сподели за Българска телеграфна агенция Катерина Ганева – шеф на Туристическия информативен център в града.

И до момента в който Панаирът на киселото мляко събира хора от цялата страна, то при „ Белите нощи на Разград “ потокът е от околните обитаеми места, най-вече от прилежащите области. Тук ползата е към градските къщи и музейните обекти и експозиции, изясни Ганева. През това лято една част от тези обекти са в развой на възобновяване, което ще спре краткотрайно туристическия поток, само че концепцията е в дълготраен проект да се притеглят повече гости.

Наблюденията на ръководителя на ТИЦ са, че Разград е желана дестинация от туристи от Румъния. „ Има нов поток туристи, който идва неорганизирано. Отбиват се в региона на път за старините в Шумен, Преслав, Плиска, Попово и Търговище. Напоследък е огромен ползата към Свещарската гробница, която към този момент е отворена – имаме доста запитвания на частни лица и групи ", разяснява Ганева. Специалистът показа, че интерес към обекти в общината са показали и украински жители, при започване на пребиваването си у нас.

Една част от туристите остават да пренощуват в Разград, само че не повече от една вечер. Това е по този начин, защото множеството обекти на територията на града и общината могат да бъдат обиколени в границите на два дни.

ПЛЕВЕН

Предимно българи нощуват в хотелите в община Плевен. В местата за настаняване са осъществени 4854 нощувки от началото на месеца до 19 юли. От тях 3298 са на български жители. Сред чужденците, отседнали в хотели в Плевен и региона, доминират тези от Румъния – 201 нощувки, Италия – 111, Испания – 58, Гърция – 51 и така нататък Голям е броят и на нощувките на украински жители – 745, само че се допуска, че немалка част от тях са бежанци от войната, а не толкоз са в града с туристическа цел. Това демонстрират данните от Единната система за туристическа информация, предоставени на Българска телеграфна агенция от Туристическия информативен център към община Плевен.

За същия интервал на предходната година в общината са осъществени 4224 нощувки.

През първото шестмесечие на годината се регистрира растеж в броя на туристите, посетили музейните експозиции на Регионалния военноисторически музей – Плевен, оповестяват от културния институт. За посочения интервал те са 50 675 и са с 13 665 повече от посетителите през първото шестмесечие на предходната година. И тук доминират българите, чужденците са 3657. Най-голям брой от туристите са посетили Панорама „ Плевенска епопея 1877 година “ - 23 682.

ВАРНА

Висококатегорийните хотели покрай морето са цялостни, сподели за Българска телеграфна агенция проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара. По думите му свободни места има в базите с по-малко звезди, които са по-далеч от плажната линия и оферират по-нискокачествен артикул. Според Маринов през това лято в комплексите към Варна максимален е броят на поляците. Има и доста почиващи от Германия, Румъния, Чехия, Словакия. Макар и с дребен пазарен дял, се завръщат и гостите от Иран, сподели още Маринов.

" През това лято броят на българите по Черноморието е доста по-малък спрямо предходната година ", уточни Маринов. Според него главният фактор е инфлацията, която топи спестяванията на хората и те се въздържат от разноски за почивки. От друга страна, отпаднаха коронавирус рестриктивните мерки в Турция и Гърция и доста от сънародниците ни още веднъж пътуват до тези страни, сподели още Маринов.

Според специалиста войната в Украйна способства за по-ниския брой задгранични летовници у нас. Фактор е и хаосът по европейските летища през този сезон, който докара до преориентиране на превозвачите към по-масовите туристически дестинации, добави Маринов. Неговата прогноза е, че идващите с въздушен превоз у нас ще са по-малко с 25-30 % по отношение на най-силната за родния туризъм 2019 година.

В комплекс „ Златни пясъци “ има доста млади посетители, които идват най-много, с цел да се забавляват, сподели още Маринов. По думите му през последните няколко години в курорта са се обособили две елементи. В едната отсядат младежи, в другата - повече възрастни хора и фамилии с деца.

През последните години на пазара се обрисува нов, много сериозен сегмент – българи, които работят в чужбина, добави Маринов. По думите му по родното Черноморие те идват на отмора за по една-две седмици дружно с фамилиите си. Има българи, които са към този момент непрекъснати клиенти на някои от хотелите, а нерядко водят със себе си и други хора, заключи той.

ДОБРИЧ

Черноморският комплекс " Албена " чака през лято 2022 да реализира към 65-70 на 100 от туристическите нощувки през предепидемичната 2019 година. Вече изцяло се възвърне туристопотокът от Скандинавия, оповестиха на Българска телеграфна агенция от ваканционното населено място като показват, че през предходните две години в " Албена " не са дошли проведени летовници от Норвегия, Швеция и Дания.

В курорта през този сезон летуват най-вече туристи от Германия, Австрия, Полша, Чехия, България, Румъния, Франция, съобщи пред Българска телеграфна агенция пресаташето на ваканционното населено място Станислав Стилянов. По думите му, към 20 юли в курорта към този момент са осъществени с 25 на 100 повече нощувки по отношение на размера през предходната година.

Очакванията са през август доста българи да създадат резервации в последния миг, защото цените на туристическите услуги в курорта са по-ниски от аналогичните в други региони по българското Черноморие, сподели още Стилянов. Той добави, че облекчение за българите ще бъде опцията да заплащат туристически услуги с предоставените от работодателите ваучери за храна. От курорта показват като конкурентно преимущество и необятната и чиста пясъчна линия, на която са обезпечени задоволително чадъри и шезлонги за плажуващите. В цената на настаняването при ръб на изхранване, друг от " room only ", е включено и използването на един чадър с до два шезлонга на стая. Освен това 50 на 100 от плажната линия е за свободно прилагане, допълват от курорта. " Албена " притегля туристи за летен отдих и със сигурността, с богатата културна и спортна стратегия, с минералната вода, употребена в балнеологията, SPA и Wellness процедурите.

Около 50-60 на 100 от потенциала на почивните база по Добруджанското Черноморие се чака да бъде напълнен през този сезон, сподели пред Българска телеграфна агенция Димитър Димитров - ръководител на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Според него не може да се прави съпоставяне с сполучливата и знакова за туризма 2019 година, когато към средата на юли базата е била запълнена. Тази година сезонът потегли мъчно и по-късно и обстановката е доста динамична, разяснява Димитров. По думите му, по северните плажове няма руснаци, а към 15 на 100 от избягалите от войната украинци в Североизтока заплащат за летните си почивки. В хотелите по Добруджанското Черноморие по държавната стратегия за поддръжка обитават към 1800 украински бежанци, уточни Димитров.

Според ръководителя на браншовата организация неприятното е, че още веднъж стартира да се приказва за коронавирус. Ако на граничните пунктове се вкара по-твърд режим и противоепидемичните ограничения се затегнат, доста чужденци могат да анулират почивката си. В хипотетичната обстановка обаче румънците могат да се откажат от неколкодневния преход до Гърция и да предпочетат по-близките курорти в България. Не сме спрели да дезинфекцираме, да призоваваме туристите да съблюдават метър и половина отдалеченост при чекирането на рецепцията и да прилагаме редица други противоепидемични ограничения, тъй че страната би трябвало да работи деликатно при вероятно усложняване на ситуацията, счита ръководителят на браншовата асоциация.

КЪРДЖАЛИ

По-малка претовареност на хотелите в града и повече гости в местата за настаняване отвън него регистрират хотелиери в Кърджали. От сектора обрисуват и друга наклонност – понижение броя на едни от главните гости – двойни жители от прилежаща Турция, главно след „ рухването " на турската лира.

„ За да не тормозят роднините си тук, в района, по празници или в летния сезон, идващите от Турция отсядаха в хотелите в града, само че тази година виждате какъв брой падна лирата и осезаемо се следи спад на тези наши клиенти ", разяснява за Българска телеграфна агенция Данаил Дялков, ръководител на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация – Кърджали. Той регистрира претовареност на местата за настаняване в града от към 80 %, както и съществени гости в града – хора, пристигнали по работа или отсядащи в града, пътувайки за или от Гърция. С цел туризъм се употребяват главно хотели и къщи за посетители отвън рамките на града или по-точно в селищата към язовири и реки. Думите му удостоверяват хотелиери от региона, които регистрират разлика от 10 и повече % претовареност на легловата база отвън града. В тях нощувките от един наемател са повече на брой, а преобладаващите клиенти са фамилии, като на моменти заетостта доближава до 100 %.

Според последните изнесени данни на Национален статистически институт за май 2022 година в област Кърджали има 54 места за настаняване с 1 895 кревати с пренощували 6 450 лица, от които 802 чужденци, и осъществени 10 613 нощувки. В същия интервал на 2021г., в хотели в района са пренощували 6 599 лица, от които 493 непознати жители. Реализираните нощувки са 13 540. Местата за настаняване са били 61, а леглата 1 969, сочат още данните от портала на Националния статистически институт – Инфостат.

ПЛОВДИВ

Хотелите и местата за настаняване в Пловдив са запълнени на 95 % в почивните дни и това е вследствие на развития събитиен туризъм в града. Това сподели за Българска телеграфна агенция Любозар Фратев, ръководител на сдружението с нестопанска цел " Съвет по туризъм " в Пловдив. Като образец за месец юли той уточни изданията на фестивалите SOLAR PLOVDIV и HILLS OF ROCK, които бяха посетени от хиляди меломани. Благодарение на Културния календар, одобрени фестивали като OPERA OPEN, " Черната кутия ", " Сцена на кръстопът ", " Вино и гурме " и други вършат града доста привлекателна четири сезонна дестинация, разяснява Фратев. Това съгласно него е и реакция на освободения дух след ковидната обстановка. В последните три месеца в Пловдив отвориха порти три нови хотела от висок клас, което е реалност, че туризма се разсънва, добави експертът.

По данни на Национален статистически институт за интервала януари – май 2022 година, Пловдив записва растеж на броя осъществени нощувки от 97 на 100 по отношение на същият интервал на миналата година. Осезаемо е нарастването на чужденците, пренощували в града. То е с 250 на 100 повече по отношение на предходната година. Като съществени генериращи туристически пазари се обрисуват: Турция, Германия, Гърция, Румъния, Испания, Нидерландия, Италия, Обединено Кралство, Съединени американски щати и Франция. Въпреки растежите резултатите приближават, само че не доближават равнищата на всички стопански знаци от годината преди пандемията, сподели за Българска телеграфна агенция Юлиана Йорданова, началник отдел " Туризъм " при Община Пловдив. Според нея позитивната наклонност в подобряването на резултатите се дължи на обстоятелството, че туристическият бранш е положил старания да се утвърди имиджа на Пловдив като здравословна, сигурна и спокойна дестинация, предлагаща богат и разнороден събитиен календар, благоприятни условия за посещаване на културно-исторически забележителности и атракции.

През актуалната година Пловдив получи следващо самопризнание, като зае четвърто място в класацията за „ Най-добра европейска дестинация “, което е опция за ориентиране на фокуса на българската и интернационалната аудитория към града ни, означи Йорданова. Тя добави, че наред с главната ранглиста, туристите от над 182 страни отредиха на Пловдив първото място в подкатегориите за " Най-добра културна дестинация в Европа 2022 ", " Най-романтична дестинация в Европа ", " Най-добра винена дестинация в Европа ".

ХАСКОВО

С може би над 30 % по-слаба е посещаемостта на местата за настаняване в област Хасково този летен сезон спрямо предишното лято, оцени регионалният ръководителят на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Стойчо Ганашев. По думите му, от настъпилата рецесия и инфлация са наранени най-много хотелите.

Ганашев посочи, че спадът в малко по-малка степен важи и за заведенията за хранене и прилежащите атракции като басейни да вземем за пример. Профилът на посетителите са хора над междинното финансово равнище, а най-честите мотиви са проведени празнични събития, добави притежателят на хотелския комплекс „ Дружба “ в лесопарка „ Кенана “.

ВРАЦА

Летният туристически сезон е в разгара си във Враца. От началото на годината до края на юни единствено в хотелите в града са осъществени 15 805 нощувки, оповестиха за Българска телеграфна агенция от общинската администрация. Допълнително нощувки са осъществени в местата за настаняване и къщите за посетители в околните села Паволче, Челопек и Згориград, към които още веднъж ползата на туристите е огромен, изключително по време на извършените през май и юни „ Ботеви дни-2022 “ и Националния фолклорен събор „ Леденика “. Общо във Враца и общината местата за настаняване са 49, които разполагат с повече от 1000 кревати. През предходната година в тях са осъществени 58 000 нощувки.

Потокът на гости в най-известния туристически обект в общината – пещерата Леденика и едноименния развлекателен парк край нея, е непрекъснат. Традиционно туристическите визити в пещерата са най-активни в края на лятото и през септември-октомври, когато се възнамеряват и правят повече училищен екскурзии. Очакванията са туристите от страната и чужбина, които ще видят неповторимата хубост на Леденика да надминат 37 хиляди – съвсем толкоз са били през 2021 година, когато съществуваха ограничавания поради противоепидемичната конюнктура.

ЛОВЕЧ

Добър туристически сезон чакат хотелиерите и туроператорите в Ловешка област, макар че тук-там цените на услугите са се вдигнали с 25-35 %. Към туристическите обекти се усилва ползата на задграничните посетители на района, най-много на румънци.

Сред най-предпочитаните места за отмора е Априлци, като през лятото градът се изпълва със фамилии и младежи, които обичат планината, екопътеките, спокойствието, чистия ветровит въздух и планинските спортове.

През предходната година са регистрирани 70 хиляди нощувки, броя се резервира и през тази, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на общината Тихомир Кукенски.

Априлци разполага с 1500 регистрирани кревати за настаняване. Средната претовареност е към 35 % през седмицата, а уикендите е доста по-висока, както и в дните на празници, фестивали и други събития. Обикновено туристите остават за две нощувки, само че през лятото и за седмица. Резервации се вършат месеци напред.

Ръст от 4,81 % на осъществените нощувки регистрират от Община Троян спрямо предходната година. В общината има към 210 категоризирани обекта за настаняване, като максимален дял имат къщите за посетители. В съпоставяне с предходната годината се усилват задграничните туристи. Към 1 юли 2021 година 327 души са осъществили 693 нощувки, а през същия интервал на тази година – 710 души, осъществили 2140 нощувки, оповестиха още за Българска телеграфна агенция от общинската администрация.

Запазва се броят на почиващите в курортното село Чифлик, известно с минералните си извори, сподели за Българска телеграфна агенция Искра Митева, ръководител на Сдружение „ Съвет по туризъм - Троян “ и притежател на хотел „ Фея “ в Чифлик и на туроператорска организация „ М и М “.

По думите ѝ 95 % от гостите на курорта са българи, най-много баби и дядовци с внучета или млади фамилии с деца.

Различното спрямо минали години е, че почиващите остават за по-малко нощувки – до три, единични са резервациите за пет и повече, добави Митева. Според нея повода е, че планината се избира преди или след почивката на море. В Троянския район те идват поради минералната вода, чистия въздух, опциите за разходки, за визити на музеи, набожен туризъм и други

Искра Митева счита, че българите не обичат да резервират отмора напред във времето. В Чифлик заетостта на легловата база, съгласно нея, е над 50 %, като в някои хотели доближава и до 100 %, само че в последния миг. Забелязва се растеж на цените с над 30 % и въпреки всичко Чифлик остава един от най-евтините курорти в страната.

Еднакъв остава спрямо предходната година и броят на туристите в община Тетевен, осведомиха за Българска телеграфна агенция от общинската администрация. Наблюдава се леко нарастване на броя на нощувките през първото полугодие на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, което се дължи на непрекъснато пребиваващите бежанци от Украйна. В община Тетевен те са настанени в хотела на Изпълнителна организация " Военни клубове и военно-почивно дело " в село Рибарица.

Собствениците на местата за настаняване със междинен потенциал (семейни хотели и къщи за гости) регистрират лек спад в броя на осъществените нощувки, което съгласно тях се дължи на обичайно високия интерес към морските курорти в Гърция и Турция, заради отпадналите ограничавания за пътешестване, които бяха в действие през миналата година по отношение на COVID-19.

От Община Ловеч споделиха за Българска телеграфна агенция, че има огромен интерес от задгранични туристи. От началото на годината в града са пренощували 9110 души, от които 1178 са чужденци. Голяма част от туристите от други страни са от Румъния, Украйна, Италия и Испания. Има и от Англия, Франция, Австрия, Германия, а даже и от Иран.

БЛАГОЕВГРАД

Добър летен сезон регистрират хотелиерите в планинския курорт Банско. През пролетта също се регистрира добра посещаемост, завърна се конферентният туризъм и огромни компании, след отпадането на рестрикциите, свързани с Ковид – 19, още веднъж започнаха да вършат своите събития тук, сподели за Българска телеграфна агенция Малин Бистрин – ръководител на Сдружението на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Вече се разпростира летният сезон и поради предстоящите горещини, Банско и районът чакат посетители, които ще изберат прохладата на планината, добави Бистрин.

Доста хотели са отворени през лятото, а през уикендите градът е цялостен с туристи, сподели още той. С богатата културна стратегия на общината, която включва разнородни фестивали и концерти, хотелиери и ресторантьори плануват през целия август местата за настаняване да бъдат заети. „ Единственото, което ни тормози, са още веднъж данните за Коронавирус – 19 “, сподели още Бистрин. По думите му това води до демотивация на работещите в туристическия отрасъл.

Значителен растеж на туристите по отношение на предходната година регистрират от туристическия отрасъл в другия огромен курорт в Благоевградско – Сандански. „ Дори и в този момент, в един обичайно неизвестен сезон за Сандански, тъй като е много топло, заетостта е много прилична, което е изненада даже и за нас “, сподели за Българска телеграфна агенция Георги Кунчев – зам. -председател на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

Сандански е известен главно с рекреационния туризъм, само че към този момент се завръща и конферентния, мероприятията са се засилили, поради „ отпущането “ на ограниченията, уточни Кунчев.

По думите на зам.-председателя на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански, браншът се възвръща с бързи темпове след коронавирус пандемията и обвързваните с нея рестрикции и проблеми за бранша. „ Може би е рано да се приказва дали ще достигнем равнищата от 2019, която е най-силната туристическа година, само че изгледите са там някъде “, заключи Кунчев.

По-малко туристи обаче регистрират дестинации в Благоевградско, които бяха изключително известни по време на двете години, белязани от ограничавания, свързани с пандемията от ковид. Това установяват от Парка за мечки край Белица, който през топлите месеци на миналата година се посещаваше от хиляди хора.

„ Прави усещане, че потокът от туристи е по-малък от предходната година, когато бяха затворени границите и се пътуваше по-малко “, сподели пред кореспондент на Българска телеграфна агенция шефът на парка Димитър Иванов. От мечия парк регистрират и обстоятелството, че през предишния месец и при започване на този е имало значителни превалявания, което също води до отлив на гости. Промяна има, с изключение на в броя на туристите, които посещават единствения по рода си парк в страната, само че и в техния профил. Ако предходната година тук са идвали главно български туристи, то тази година превес вземат задграничните - главно посетители от Германия, Англия, Израел, Франция и други страни, уточни Димитър Иванов.

ПЕРНИК

В Пернишка област са осъществени 20 464 нощувки от началото на годината до 20 юли, оповестиха на Българска телеграфна агенция от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). В местата за настаняване са пренощували 8034 души. В Пернишка област има 36 туристически обекта, които разполагат с 376 стаи и 774 кревати.

През предходната година са регистрирани 26 249 нощувки в района. Най-посещавана е била община Перник, където са регистрирани 17 740 нощувки на 9 510 души. Най-малко са регистрираните нощувки в община Трън – 46.
Най-малката община в района – Ковачевци, е втора в класацията по посещаемост за 2021 година Тя е желана поради намиращия се тук максимален язовир в региона Пчелина, локалната Рудина планина и новоизградената екопътека, както и развиването на традициите в региона. През 2021 година в Ковачевско са отседнали 2 131 души за 5 230 нощувки.

Само един човек е преспал три нощи от началото на годината до момента в място за настаняване в община Земен, по данни на ЕСТИ. Украинските бежанци пък са нараснали посещаемостта на туристическите обекти в Трън и Радомирско. Хотелът в Трън регистрира 1989 нощувки, против нито една за предходната година, когато е бил затворен поради пандемията. В община Радомир са осъществени 1697 нощувки до 20 юли, против 738 за цялата 2021 година

СМОЛЯН

Предимно български туристи почиват в курортните зони и хотелите в област Смолян през това лято, съгласно данни на хотелиерски сдружения. В Пампорово се регистрира нараснал интерес към планинската дестинация, само че осезаемо активизиране на туристическите пътувания се чака през най-отпускарския месец - август. Предпочитанията на летовниците са свързани с стратегиите за климатолечение, „ Горска терапия “ и спорт на чист въздух измежду природата, прецизират от „ Пампорово “ АД. До 80-90 % доближава заетостта на хотели в комплекса през почивните дни, а през седмицата – 40-50 на 100.

Известен спад на туристическия поток се следи в Девин и Златоград, сравнявайки с данните от летния сезон на 2021 година, съгласно хотелиери. В града на минералната вода Девин към момента могат да се открият свободни места в хотелите, изяснява кметът Здравко Иванов. Местни хотелиери дефинират като водеща причина за понижението на туристите възобновяване на ваканционните пътувания зад граница, до момента в който през предходната година българските летовници се насочиха към отмора в страната, поради коронавирус ограниченията. Инфлацията също е ограничителен фактор за пътуванията, считат от хотелиерския отрасъл. По-слаб е и ползата от израелски групи, които обичайно идват през летния интервал в Девин. Приблизително с 5 % по-малко туристи посрещат в Златоград при започване на лятото. Хотелите в града работят при близо 80 на 100 заета леглова база. След възобновяване на трафика през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Златоград " напролет, Етнографският комплекс още веднъж обезпечават ваканции „ море – планина “, возейки групите до плажовете в Северна Гърция.

КАЗАНЛЪК

По предварителни планове за полугодието съществува наклонност за растеж на посещаемостта на историческите обекти в Казанлък с към 32 – 35 % по отношение на същия интервал на 2020 година, разяснява за Българска телеграфна агенция шефът на Исторически музей „ Искра “ доктор Момчил Маринов. През актуалната година се обрисуват няколко трендове – следи се растеж на броя на румънските туристи, както и на туристопотока от азиатския пазар – Япония и Китай, уточни той. В съпоставяне със същия интервал на предходната година, забележим е и режимът на възобновяване на груповите визити, въпреки и броят туристи да не приближава този от 2019 година. Наблюдава се и внезапен спад на туристи от Русия и Украйна, което е обяснимо, добави доктор Маринов. „ Като количество се възвръща и вътрешният туризъм, което до някаква степен отдаваме и на забележителния размер изложения от разнообразни културни институти в България, които организираме в обектите на музея и това е наклонност, която считаме да утвърдим “, уточни още доктор Маринов.

МОНТАНА

В разгара на туристическия сезон всички хотели и къщи за посетители в курорта Вършец са цялостни с гости, оповестиха от Общинския информативен туристически център.

От 17 юли до 29 август във Вършец има доста прояви от обичайния празник на курорта, минералната вода и Балкана, който по традиция събира хиляди хора във Вършец и по това време на годината всички места за отмора са заети. В програмата за тазгодишния празник са включени безвъзмездни прожекции на нови български и задгранични филми в лятното кино в парка, конни надпревари, шампионат по тенис на корт, концерти на гостуващи известни реализатори и на локални сформира, изложения, детска рисунка на асфалт, надпревари с колела за деца, театрални постановки за деца и възрастни, танцови спектакли, кулинарен фестивал и така нататък Занаятчии от цялата страна ще оферират в дървени къщички по алеята с чинарите в центъра на Вършец свои ръчно направени творби.

Празникът се отбелязва всяка година и устрема на локалната община е непрекъснато да разнообразява деянията, те да бъдат в по-дълъг интервал от време и по този метод да привличаме повече туристи, да създадем незабравимо лятото за локалните хора и децата, които прекарват ваканцията си във Вършец, оповестиха от туристическия център в града.

През предходната година курортният град е бил посетен от 30 000 души, които са осъществили 55 000 нощувки. Повечето от туристите са били българи, само че е имало и 1500 чужденци, които са прекарвали лятната си отмора във Вършец. В съпоставяне с 2020 година има растеж на туристите и нощувките с към 5 %. Очаква се праз тази година също да бъде маркиран растеж, само че данните за броя на туристите и нощувките ще бъдат събрани от локалния бизнес в края на годината, прецизираха от Общинския информативен туристически център във Вършец.

СИЛИСТРА

От Природонаучния музей в резервата " Сребърна " оповестиха за Българска телеграфна агенция, че не регистрират нарастване на туристите през този сезон. Въпреки разхлабването на противоепидемичните ограничения напролет, броят на посетителите е почти еднакъв на миналогодишния. Донякъде това може да се изясни с провеждания сега непълен ремонт на постройката на музея, който ще продължи до есента.

Собствениците на къщи за посетители в региона също не регистрират растеж на туристите. Някои от тях споделиха, че към този момент са затворили порти.

За съществено нарастване на посетителите оповестяват от Мемориално-религиозния комплекс на равина Елиезер Папо в Силистра. Оттам отдават това на излизането на България " алената зона " по равнище на заболеваемост от COVID-19. Комплексът е посещаван съвсем ежедневно от вярващи от Израел, Румъния, Англия и други страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР