Туризмът в Хърватия е изправен пред недостиг на една трета

...
Туризмът в Хърватия е изправен пред недостиг на една трета
Коментари Харесай

Огромен недостиг на работна ръка за туризма в Хърватия

Туризмът в Хърватия е изправен пред дефицит на една трета от работната си мощ през идната година. Това съобщи в петък ръководителят на националното съдружие на най-големите туристически компании в страната Велко Остоич, представен от Ройтерс.

Туристическата промишленост, съсредоточена главно върху летните месеци по известното адриатическо крайбрежие, носи съвсем 20% от брутния вътрешен артикул (БВП) на Хърватия, само че доста сезонни служащи могат да печелят повече в други страни.

"Около 100 000 души работят в бранша, а липсват към 30 - 35 000 души. Фирмите нямат време да чакат и доста от тях започнаха акции за търсене на дипломиран личен състав ", сподели Остоич.

Освен на локалния пазар на труда, хотелиерите и притежателите на заведения за хранене и питейни заведения търсят служащи и в други балкански страни като Северна Македония, Босна, Сърбия и Черна гора, както и в по-далечни региони като Украйна или даже Филипините.

Те се конкурират с по-добре платени работни места в по-богатите страни от Европейския съюз като Австрия или Германия. От януари Швейцария отваря своя пазар на труда за хървати, което оказва спомагателен напън върху туристическия бизнес.

"Заплатите за сервитьори или готвачи са два пъти по-високи в Австрия да вземем за пример, само че ние можем да се конкурираме с атрактивни условия за настаняване, по-бързо оформяне на документите за позволение за работа, липса на езикова преграда и непосредственост до дома на балканските служащи ", счита Остоич.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР