Туризмът е една от основните движещи сили за икономиката на

...
Туризмът е една от основните движещи сили за икономиката на
Коментари Харесай

Венеция, Куба, остров Боракай и какво става, когато туристите са в повече

Туризмът е една от главните движещи сили за стопанската система на доста страни по света. Придвижването от една точка на света до друга става все по-лесно, с което се усилва и нашето предпочитание да пътуваме и да откриваме нови места.

За страдание, когато на едно забавно място се съберат хиляди, милиони като нас, това оказва своя резултат. И кратковременен, и дълготраен.

1. Остров Комодо, Индонезия

Островът с повърхност едвам 390 кв.км. стана известна туристическа дестинация поради популацията на комодски варан. Именно това влечуго дава и името на парчето земя в океана, което е част от Национален парк Комодо.

Голяма част от туристите идват тук от остров Бали. Някои, с цел да се насладят на флората и фауната, а други - да практикуват водни спортове. И по този начин до април тази година, когато бе обявено, че островът се не разрешава за туристически визити в границите на най-малко година.

Комодски варан

Причината за тази мярка е отрицателното въздействие върху популацията на комодския варан. На острова живеят над 1800 влечуги, а неотдавна бяха спрени опити 41 от тях да се продадат на черния пазар.

2. Венеция

Тук проблемите са няколко. Италианският град постоянно е междинна точка в пътуванията на огромни круизни кораби. Именно те са посочени като главен провинен за голямото замърсяване на водите по каналите на града.

А напорът от туристи подкрепя последователното поглъщане на града. Информацията за него пък води още и още искащи да посетят Венеция, до момента в който не е изчезнала. Затова и се вкараха редица ограничения, измежду които и управление на броя на новите хотелски стаи, както и такса за центъра на града.

3. Дубровник, Хърватия

Покрай сериала Game of Thrones градът стана желана туристическа дестинация. А локалните бързо надигнаха глас, че тълпите туристи по-скоро унищожават, в сравнение с да оказват помощ на региона да се развива.

По тази причина локалните управляващи взеха решение да понижат броя допускани гости от 8000 на 4000 на ден в идващите две години.

4. Барселона, Испания

Безспорно една от най-популярните туристически дестинации в Европа. А гневът на локалните към милионите туристи годишно стартира да излиза отвън положителния звук. Протестите са гарнирани с апели и гледище за по-сериозни ограничения.

През 2015г. известният пазар La Boqueria забрани визитите на групи, по-големи от 15 индивида. Подобни ограничения се вземат непрекъснато за да се ограничи отрицателното въздействие на туристите върху трафика и естествения темп на живот в града.

5. Мачу Пикчу, Перу

През 2011г. Перу и ЮНЕСКО постановат ограничаване на визитите на тази атракция - до 2500 дневно. Броят им обаче е много по-голям, настояват локалните. Цялото това стълпотворение оказва пагубно въздействие на архитектурния комплекс и прави строгите ограничения неотложни.

Тази година се чака да стане наложително туристите да наемат гидове, както и построяването на специфични пътеки, по които да се случват придвижването.

6. Куба

Миналата година страната е сложила връх по посещаемост - над три и половина милиона туристи. А главният резултат от този интерес е голямото повишаване на всички артикули, написа Insider.

За да смекчат гнева на локалните, управляващите взимат решение за контролиране на цената на главните артикули, с цел да бъдат налични освен за платежоспособните чужденци.

7. Остров Big Major Cay, Бахамите

Познат още като Островът с прасетата. Със сигурност сме виждали десетки фотоси в обществените мрежи на мъже и дами в кристално чистите води в компанията на свине на петна.

На животните евентуални им е омръзнало от безкрайните фотосесии, само че има един по-голям проблем, обвързван с тях. Туристите ги хранят с нездравословни храни, което е довело и до гибелта на няколко свине. Така след години нищо чудно островът да остане без нетрадиционната си атракция.

8. Остров Боракай, Филипините

По преди няколко години островът бе дестинация, която малко на брой можеха да си разрешат. Но в този момент става все по-достъпна и посещавана. И това носи своите последствия след себе си.

През 2018 година островът бе затворен за визити в границите на шест месеца. След повторните си отваряне в действие влязоха редица строги ограничения за туристите - забрани на масажисти, продавачи, водни спортове и строителство на пясъчни крепости.

Властите ограничиха броя на туристите до 19 200 във всеки един миг, което докара до затварянето на доста хотели и заведения за хранене. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР