Туризмът е един от най-големите активи на Черноморския регион, заяви

...
Туризмът е един от най-големите активи на Черноморския регион, заяви
Коментари Харесай

Караянчева: Туризмът предава ценности и популяризира европейския модел

Туризмът е един от най-големите активи на Черноморския район, съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която откри 51-ото съвещание на Комитета на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС) по културните, просветителните и обществените въпроси в София.

Народното събрание е хазаин на форума, на който ще бъдат разисквани актуалните и бъдещи вероятности за развиване на туризма в района на ЧИС.

През последните десетилетия туризмът е измежду най-важните браншове за световно развиване, като туристическата промишленост се трансформира с ускорени темпове и се трансформира във водещ международен социално-икономически бранш, акцентира ръководителят на Народното събрание.

Цвета Караянчева добави, че в същността си туризмът е значимо средство, което предава полезности и разпространява европейския модел – резултат от древен културен продан, езиково разнообразие и креативен дух.

Председателят на Народното събрание регистрира все по-осезаемото наличие на туризма в актуалния живот, генериращ едни от най-значимите източници на доходи и работни места.

По отношение на политиките за развиване на туризма в Черноморския район, Цвета Караянчева означи, че нововъведенията в бранша, както и подобряването на качеството и предлаганите артикули е нужно да бъдат насърчавани. Всички ние би трябвало да работим по реализацията на взаимни планове, които да разпространяват туризма, тъй като вярното му ръководство оказва позитивна роля в общественото, културното, икономическото, естественото и политическото развиване на страните от Черноморския район, съобщи ръководителят на Народното събрание. Парламентарният началник акцентира, че постигането на баланс сред тези детайли може да се окаже предизвикателство, само че той е от основно значение за средата, в която ще живеят бъдещите генерации.

Туризмът е извънредно значим бранш за България, той обезпечава над 12 % от брутния вътрешен артикул (БВП), който за предходната година доближи 100 милиарда лв., акцентира в изявлението си заместник-председателят на ПАЧИС и началник на българската делегация в Асамблеята Петър Кънев.

Той уточни, че туристическият бранш е извънредно значим за целия Черноморски район, на чиято територия живеят 33 милиона консуматори с общ Брутният вътрешен продукт за 2016 година от 2,8 трилиона щатски $. За същата година районът е посрещнал повече от 115 милиона туристи, което е 9 % от международния и съвсем 20 на 100 от европейския туристически поток, съобщи Петър Кънев.

По думите му това дефинира туризма като изключително значим бранш и дава необятни благоприятни условия за развиването на съдействието сред страните от ЧИС в тази област.

Заместник-председателят на Комитета по културата, образованието и обществените въпроси Золтан Пек означи, че вероятностите за съдействие в областта на туризма са доста положителни и акцентира, че парламентаристите би трябвало да работят интензивно за реализиране на редица планове.

Имаме общи цели, осъществяването на които ще подкрепи развиването на всички държави-членки на ЧИС, добави Золтан Пек.

Заместник-министърът на туризма Любен Кънчев акцентира, че страните от Черноморския район би трябвало да се възползват пълноценно от общия си капацитет в туризма.

Черно море е мост сред културите на Европа и Азия и има огромни благоприятни условия за усилване на съдействието сред страните от този район в областта на туризма, акцентира той.

Заместник-министърът означи ролята на туризма за устойчивото развиване на страните от ЧИС и акцентира, че традициите и взаимоотношението сред България и страните от района в региона на туризма имат огромни вероятности.

Участниците в съвещанието бяха поздравени и от генералния секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев. Той изрази признателност към Народното събрание за семейството на форума и означи приноса на българската делегация за сполучливата работа на Асамблеята. Асаф Хаджиев означи, че когато се приказва за вероятностите за развиване на туризма в региона на Черно море може да бъде разисквана и концепция да бъде проведен Черноморски круиз от Сочи до Истанбул.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР