Туристите задължително трябва да покриват своите уста и нос по

...
Туристите задължително трябва да покриват своите уста и нос по
Коментари Харесай

И скиорите с маска, ако не са на пистата

Туристите наложително би трябвало да покриват своите уста и нос по време на престоя в кабината, както и на териториите на въжен превоз станциите чрез защитна маска, шал, бъф или различен тип було. Това важи за всички лифтове, влекове, пътеки в зоната за начинаещи, ски-гардеробите, както и пред касите, на които се закупуват карти.

Това са част от инструкциите за единни противоепидемични и санитарни ограничения в зимните курорти, за които през днешния ден министърът на туризма Марияна Николова е издала заповед. Тя към този момент ги е показала на работна среща с мениджъри на зимните курорти, кметове и регионални шефове, на която е участвал и главният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Разстоянието сред чакащите на опашки за лифтовете да е най-малко един метър, се показва в напътствията. Броят на пътуващите в закритите лифтови уреди може да бъде лимитиран по преценка на оператора на лифта при нужда.

Кабинките ще би трябвало да се дезинфекцират по график не по-малко от три пъти дневно, а преди и след използването им туристите също да си дезинфектират ръцете. Целодневната употреба на кабините би трябвало да се реализира при оптимално свалени прозорци и шлюзове за проветряване на въздуха в тях, написа в напътствията. 

В ски дрешниците също е въведена специфична организация за отдалеченост и стерилизация, а в ски учебните заведения групите ще са до 10 души. Преди започване на образованието и туристите, и учителите би трябвало да преминат през премерване на температурата. За заведенията в ски зоните важат към този момент признатите правила за работа в условия на COVID-пандемия.  

За да сформира напътствията Министерството на туризма е проучило положителните практики на водещите в Европа ски курорти, показват от ведомството.

" Контролните органи ще бъдат изцяло безкомпромисни при определяне на нарушавания на разпоредбите. Така ще защитим Зеления щемпел, който България получи от Световния съвет по туризъм като безвредна и сигурна дестинация. Българските курорти към този момент натрупаха опит в обезпечаването на безвредни условия за гостите си през лятото и би трябвало да продължат тази процедура. Благодарение на общите ни ограничения в летните ни курорти нямаше нито един доказан случай на болен с ковид в местата за настаняване. Нашата цел е тази позитивна наклонност да се надгради и за зимните дестинации ", съобщи вицепремиерът Марияна Николова.

" Туризмът е една от двете системи дружно с образованието, които се оправиха добре с коронавирус обстановката. Няма нищо по-добро от това да отидеш в планината и да спортуваш, само че всеки би трябвало да съблюдава условията ", уточни доктор Ангел Кунчев. Според него готовността на зимните курорти ще е доста по-голяма, в сравнение с летните.

Представителите на ски-курорти са поискали на срещата страната да изработи единна рекламна акция за зимата, както и да се вкарат някакви финансови облекчения за туристите, които идват у нас с PCR-изтест. Представителите на локалната власт са изразили подготвеност да съдействат за по-ефективната работа на медицинските екипи, които да са на място в курортите.

" Вече сме откликнали на настояването на бизнеса да насочи антикризисна реклама както към вътрешния пазар, по този начин и към балканските страни. Факт са 20 телевизионни клипа, направени с екскурзоводи от страната за българските малките екрани и обществените мрежи в балканските страни. Предстои да излезе народен имиджов клип за България, фрагментите за който бяха предоставени безплатно от ски курортите ни ", съобщи вицепремиерът Марияна Николова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР