Туристите със закупени пакетни пътувания до Китай и до дестинациите

...
Туристите със закупени пакетни пътувания до Китай и до дестинациите
Коментари Харесай

КЗП: При отказ от пакетно пътуване до Китай заради коронавируса потребителите получават цялата заплатена сума


Туристите със закупени пакетни пътувания до Китай и до дестинациите в непосредствена непосредственост до него имат право да прекратят контракта си с туристическата организация и да получат назад всички заплатени по него суми заради зародилите изключителни условия по отношение на ковид. Това съобщи ръководителят Димитър Маргаритов по bTV.

„ Законът е безапелационен, че ние имаме право до началото на пътуването да прекратим контракта, като получим назад парите, които сме платили, без да имаме право на някакво в допълнение обезщетение вследствие на това, че пътуването няма да се реализира “, обясни той. „ Трябва обаче да са зародили непредвидени изключителни условия, като законът ясно дефинира какво значи това. В случая можем да приемем, че има такива условия, тъй като това е доказано и от формалните управляващи. В случая – в мястото на дестинацията – Китай, по този начин също и тук, в България, Външно министерство е оповестило четвърта степен, което значи, че не се предлагат пътуванията в страната Китай “, добави Маргаритов. Той бе безапелационен, че когато потребителят пожелае, туроператорът не може да откаже прекратяването на контракта и надлежно – да извърши задължението си да му възвърне парите.

 

В случай че визитата на Китай е част от авансово закупения туристически пакет, потребителите биха могли да опитат да договорят с туроператора смяна на изискванията, която обаче ще би трябвало да бъде призната и от двете страни.

 

В студиото на „ Тази събота “ ръководителят на КЗП заяви, че има данни, че някои туроператори към този момент да подхванали дейности по информирането на своите клиенти, че тези пътувания няма да се състоят заради зародилите условия. Той акцентира, че те обаче би трябвало и да са в положение да върнат заплатените за продадените пакети суми. 

 

Ако сами сме организирали пътуването си – купили сме си самолетните билети, запазили сме си хотел, нещата не стоят тъкмо по този начин. Всичко зависи от това какви са били предварителните условия, при които ние сме създали резервациите на отделите съставни елементи на пътуването. „ Тогава е допустимо да сме в догадка, в която – изключително когато приказваме за самолетни билети, няма да е допустимо възобновяване на сумата. По-скоро би била допустима смяна на датите на това пътешестване, надлежно – съобразено с ситуацията и с това по какъв начин тези сега съществуващи изключителни условия биха се развили във времето “, съобщи ръководителят на КЗП.   

 

По отношение на хотелските резервации вероятностите са по-добри. „ Знаем, че в това число когато и през огромните платформи си резервираме лично пътешестване и резервации, има опция за анулирането им в избран интервал преди настъпването на самата дата. Тогава можем да получим назад сумата, която сме платили, сподели още Маргаритов.

 

В края на диалога ръководителят на КЗП прикани заинтригуваните консуматори да наблюдават ситуацията и посредством страницата на Министерството на външните работи, където има подробна настояща информация по страни.

 

При усложнения с уреждането на правата по отношение на авансово закупени туристически услуги потребителите могат да се обръщат за подпомагане към Комисията за отбрана на потребителите.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР