Туристите на София тур и Холидей, които не успяха да

...
Туристите на София тур и Холидей, които не успяха да
Коментари Харесай

Туристите на фалиралия София тур и Холидей ще получат обезщетения

Туристите на " София тур и Холидей ", които не съумяха да осъществят почивките си, защото туроператорът разгласи банкрут, ще получат компенсации.

Това стана ясно след срещата на министъра на туризма Николина Ангелкова с изпълнителните шефове на двете застрахователни сдружения " Алианц България " и " Групама ", с които компанията е имала контракти.

Това оповестиха от пресцентъра на министерството на туризма.

В уведомлението от " София тур и Холидей " няма информация какъв е броят на потърпевшите клиенти и какъв е размерът на възможните вреди, разясни министър Ангелкова. Това може да забави процедурата по погашение на компенсациите, която може да започва, откакто се съберат нужните документи, свързани с броя на пострадалите.

Орлин Пенев, изпълнителен шеф на " Алианц България " посочи, че към момента не се знае какъв е размерът на исковете , за това не може да се каже и дали ще стигнат парите за всички.

 Ангелкова зове за единен отрасъл на среща с БХРА
Ангелкова зове за единен отрасъл на среща с БХРА

Чертаят взаимни начинания, които да подкрепят сектора и работата с фрагментите в туризма

При нас има подадени малко повече от 80 желае, за които към момента не е открито към кой от застрахователите би трябвало да се насочат, добави още изпълнителният шеф на " Алианц България ".

Лимитът на полицата на " София тур и Холидей " е 450 хиляди лева, а към " Групама " е 25 хиляди лв.. Пенев беше безапелационен, че сума от 1 млн. лева, каквато беше оповестена от туроператора, не съществува. " Групама " също ще изплаща компенсации, сподели изпълнителният шеф на компанията Селин Болар.

Досега в министерството не са получавани сигнали за нарушавания на " София тур и Холидей ", осведоми министър Ангелкова. Тя разясни, че с прекратяването на активността туроператорът не се заличава автоматизирано от Националния туристически указател. Това е обособена процедура, която ще започва и ще отнеме известно време. За облекчение на потребителите в Националния туристически указател с алено се акцентират тези туроператори, които са заличени.

Очаква се до края на седмицата взаимно със застрахователните компании да се откри точният брой на потърпевшите от неточната компания. Все още обаче не може да се каже в какви периоди пострадалите ще може да си получат компенсациите.

Министерство на туризма ще алармира за случая Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, с цел да може и те да създадат нужните инспекции и дейности.

Проверява се валидността на застраховките на всички туроператори, включени в Националния туристически указател. Компании, които работят без наложителната лавица ще бъдат препоръчани за изтриване от регистъра.

С цел предварителна защита на сходни случаи и усилване на контрола Министерството акцентира нуждата от основаване на инспекторат, заяви министър Ангелкова. Тя разясни, че това ще стане с промени в Закона за туризма през идната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР