Туристическият сектор от години изпитва затруднение с намирането на добре

...
Туристическият сектор от години изпитва затруднение с намирането на добре
Коментари Харесай

Туризмът страда от липса на доверие



Туристическият бранш от години изпитва усложнение с намирането на добре подготвени и стимулирани фрагменти . Кризата, провокирана от ковид, задълбочава този проблем.

Какви са проблемите пред бизнеса, образователните заведения и младежите, които желаят да работят в туризма? Въпросите бяха сложени на полемика в границите на интернет ревюто „ Ваканция и СПА “, проведена от Варненска туристическа камара и от Икономическия университет във Варна:

Туризмът обезпечава 12% от работещите, като заетите са над 364 000 души . При междинна работна заплата за страната 1468 лв. през декември 2019 година за бранш „ Туризъм “ тя е била 906 лв., сподели модераторът на полемиката Илин Димитров, ръководител Варненска туристическа камара.

Владислав Великов – шеф на хотел, формулира проблемите по този начин:

„ Липса на доверие към сектора, което беше изгубено поради пандемията. Прекалено доста качествени хора се преориентираха към други промишлености и поради заплащането, и поради целогодишната претовареност “.

По думите му главните канали за набиране на личен състав не работят добре, а за учениците и студенти практиката е незадоволителна и има разминаване сред бизнеса и образователните заведения .

Производствената процедура за учениците е 10 работни дни по 6 образователни часа през юни, сподели Ваня Емилова, преподавател в Гимназията по туризъм във Варна:

„ Няма по какъв начин през времето, когато няма деен сезон, да учат практиката. Малко са компаниите, които подават ръка в тази тенденция . Би било добре повече работодатели да поемат такава самодейност, тъй като е печеливша “.

Емилова акцентира, че учебното заведение няма опция да е оборудвано с най-високите технологии и има потребност от образование на обучители.

Според ученичката Десислава местата за процедура са малко, само че те са добра опция за трупане на опит и започване на работа . За работодателите също е мъчно при подбора:

„ Учениците са разнообразни. Има хора от моя клас, които са доста стимулирани. Има и такива, които не демонстрират интерес “.

Има усложнения при наемането на работа на възпитаници под 16 и 18 години , разясни още Владислав Великов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР