Туристическият поток от Русия към България намалява трета поредна година

...
Туристическият поток от Русия към България намалява трета поредна година
Коментари Харесай

Руските туристи са 12% по-малко тази година и причините не са само извън България

Туристическият поток от Русия към България понижава трета поредна година и аргументите за това не са единствено в процеси отвън страната, оповестяват порталите TravelRussianNews и votpusk.ru.

По публични данни на съветската гранична работа за деветте месеца на 2019 година броят на пътувалите до България за туризъм е бил малко над 309 хиляди души, което е понижаване с 12% по отношение на същия интервал на 2018 година Ако през 2016 година страната е била пета по известност измежду почиващите руснаци, то в този момент е слязла на 12-о място. Туроператори в Русия споделят, че отминалият летен сезон е бил слаб, само че не пагубен, и е дал много мотиви за размисъл на бизнеса.

Димитър Цонев, общоприет шеф на туристическата организация Solvex, показва няколко отрицателни фактора. Първият е по-лошите резервации през зимата и пролетта, което той отдава на поскъпналото евро и поевтиняващата турска лира. Юни беше дъждовен и студен, заради което България се е продавала едва и операторите са почнали да редуцират чартърните полети. Когато са видели, че и европейските туристи понижават, българските хотелиери са почнали да вършат отстъпки.

" Дори петзвездни хотели предлагаха 30-40 % по-ниски цени - не си припомням в миналото да се е случвало нещо сходно. Руснаците се оживиха, а и рублата се стабилизира и нарастна, само че пазарът се оказа неопитен за резервации last minute ", разказва Цонев. Според него в този миг се е оказало, че просто е нямало свободни самолети за чартърни полети.

Ако това се беше случило, намаляването на броя съветски туристи щеше да е по-малко. " Българският сезон завърши без загуби, само че и без напредък. Запазихме миналогодишните размери и в средата на лятото разбрахме, че сме постъпили вярно ", разяснява Ирина Костенко, общоприет шеф на " Библио-Глобус ". Тя показва друга причина - зачестили недоволства на клиенти за противоречие сред цени и качество на туристическия артикул в България. По думите ѝ непосредствен съперник сега на страната се оказват черноморските курорти на Русия. " Известна част от хората абсолютно беше изтеглена от нашите курорти, които към този момент оферират необятен избор от хотели от всевъзможни категории и то без да са нужни визи. "

Сергей Толчин от " Интурист " през тази година всички съветски туроператори са подходили доста внимателно към размерите туристи, които могат да обезпечат за българския пазар. Някои са съкратили полетите си единствено до едно летище, с цел да лимитират възможни загуби. " Мисля, че в последна сметка не завоюва никой. Търсенето на България понижава освен на съветския пазар, само че и на европейския - това се видя добре от отминалия сезон. Според мен казусът е в цените за настаняване ", споделя още генералният шеф на компанията.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР