Туристическият наплив съсипва Прага - това е усещането на мнозина

...
Туристическият наплив съсипва Прага - това е усещането на мнозина
Коментари Харесай

Туристическият наплив съсипва Прага

Туристическият напор унищожава Прага - това е чувството на мнозина от локалните поданици. Все повече хора бягат от центъра на чешката столица, която съгласно тях, губи достоверния си тип поради унифицираните туристически артикули и услуги на всички места по света.

Една от най- красивите гледки в Европа - към Стария град на Прага - магнетично място, в което вековете са оставили своя несравним отпечатък. Но режисьорът Павел Качирек към този момент не изпитва разливаща се приятност, когато поглежда пред прозореца на жилището си. Горчивото възприятие е, че естествената хубост е помрачена поради туристите.
Павел Качирек, режисьор на документални филми: " Градът изгуби образа си. Паметниците са си тук, кулите, готическите и бароковите здания стоят. Но върху всичко има декорация в жанр Дисниленд - и то единствено, с цел да притегля туристите. "
Огромният поток туристи носи съществени доходи, само че и огромни проблеми за локалните.
Павел Качирек, режисьор на документални филми: " Хората се изнесоха, а дружно с тях и услугите, магазините, евтините заведения за хранене, тъй че смяната се отрази доста негативно на локалните, доста от които към този момент не живеят тук. "
Основен проблем е неналичието на жилища в центъра, където множеството жилища са превърнати в офиси или се дават чартърен за къс престой на чужденци. Популярен уебсайт за споделени жилища има 12 000 регистрирани парцела в Прага.

По стълбите към Пражкия палат минават хиляди туристи дневно. Точно под прозорците на дома на архитекта Кристоф Ханзлик, строен през 17 - ти век.
Кристоф Ханзлик, проектант: " Всички проблеми имат един корен. Ако това задължение намалее, може би хората ще стартират да се завръщат. "
Данните са красноречиви. През 1990 година записаните гласоподаватели от региона в центъра а Прага са били 36 800, а през 2017 - та - са с 15 хиляди по - малко. Миналата година 8 милиона туристи са посетили Прага, чието население е 1 милион и 300 хиляди души.
Зденек Хриб, кмет на Прага: " Прага несъмнено води неравна борба със свръхтуризма. Броят на туристите е по-голям, в сравнение с можем да понесем. Ние сме един от най- посещаваните градове в Европа. "
Но монетата има и друга страна. Когато преди 30 години пада комунизмът, Прага е недодялан елмаз - с рушащи се здания, замърсен въздух и неприятни комунални услуги. Оттогава до през днешния ден в туризма и образа на града са вложени колосални суми и това прави района един от най- богатите в централна и източна Европа.

Но и проблемите са доста - непоносимият звук нощем, тоновете боклуци и труфя, който залива историческата част на града. Местните заобикалят центъра, с изключение на по една причина - да посетят в действителност неповторима бирария.
Мартин Хлавак, счетоводител: " Опасявам се, че няма към този момент доста кръчми в центъра. Това е една от последните обичайни бирарии, посещавана от постоянните си клиенти. "
Властите в Прага вземат ограничения - подвигат туристическата такса, не разрешават бизнеси като снимане с костюми на панда и плануват понижаване на глезотиите за туристи, в подмяна на възстановяване живота на локалните хора. И въпреки всичко...градът им си остава един от най-привлекателните за феновете на пътешествия по света.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР