Туристическият бранш опроверга всекидневните хвалби на министъра на туризма Николина

...
Туристическият бранш опроверга всекидневните хвалби на министъра на туризма Николина
Коментари Харесай

Бизнесът опроверга властта: Какъв ти ръст в туризма?! Има спад

Туристическият отрасъл опроверга всекидневните хвалби на министъра на туризма Николина Ангелкова за предстоящ огромен растеж на летовници и тази година. По прогнозите на туроператорите този сезон, в случай че въобще има растеж на туристите, той той ще е дребен, а даже се чака да има и спад спрямо предходната година.

" Всичко зависи от записванията " в последната минута " и за дейния сезон – средата на август доникъде на септември ", сподели за Дир. Бг Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА).

" За българите номер едно и този сезон си остава Гърция. За страдание на България и за наслада на българския консуматор, Гърция става все по-популярна ", означи той.

Според туроператорите, които работят с Гърция, осезателно се усеща нарастване на българските туристи там. Става все по-трудно да се резервират места през сезона.

" Най-големият печеливш в тази ситуация си остава Гърция, по повод и на политическата неустойчивост в Турция, макар че се вижда възкръсване на пазара там ", разяснява туроператорът.

За разлика от западните генериращи пазари към дестинация Турция, потокът от български туристи ще се съвземе много бързо и ще доближи предходните равнища. Освен в случай че не стана нещо изключително ", предвижда Попов.

" Ръстът на туристите в България е на база на тези, които идват в София с нискотарифните превозвачи. Тези туристи способстват за имиджа България като дестинация, само че те идват за три до четири нощувки, до момента в който туристите по морето остават приблизително за по 10 нощувки ", показват от организацията.

" Имаме растеж на туристите в София – 10%, само че в това време имаме спад на съветските туристи по морето. Това е отрицателна наклонност, индикативен е броят на нощувките ", изясни Попов.

По думите му за съветските туристи още нямаме точни данни, само че общо има спад на чартърните туристи, които идват по морето. " Там има огромни неясноти във връзка с настаняването, тъй като огромна част от съветските туристи отсядат в апарт хотелите, в които имат благосъстоятелност или са на техни близки. Т.е. те нямат резервации по нашите хотели, само че те въпреки всичко са туристи ", посочи той.

Иначе в България растежът на чартърите се резервира на равнището на предходната година, до момента в който Албания да вземем за пример бележи растеж, както и Черна гора, а Гърция остава номер едно.

" Всичко зависи от Турция ", акцентира Димитър Попов. " Ако огромните компании разгласят – отваряме Турция и се възстановят чартърите до там, това ще се отрази главно на България ", уточни той.

Попов означи, че във връзка с западните пазари по принцип има по-голям интерес към България. Като лятна туристическа дестинация обаче страната ни към този момент е добила имидж на евтина в негативен смисъл - с не чак толкоз положително обслужване, презастрояване, липса на задоволително плажове.

" Всъщност забравяме, че имаме благоприятни условия за надалеч по-устойчив туризъм, които се неглижират през последните години ", сподели Попов. Като образци той уточни културния туризъм, планинския и пешеходния туризъм.

" Някъде да се приказва за тактика за пешеходен туризъм, също медицински туризъм, балнео лекуване. Това са типове туризъм, които имат голям капацитет в България ", означи специалистът, който е представител на туроператорите.

Според него няма по какъв начин да чакаме особени достижения в скоро време и би трябвало незабавно да се освободим от имиджа на евтина дестинация. " България има доста прерогативи спрямо Румъния или с Македония да вземем за пример, както и с други страни, във връзка с тези други възможности, само че просто не се употребяват ", счита туроператорът.

Асоциацията на туроператорите е поискала да се пренапише тактиката за туризъм. Да се направи изчерпателен разбор за всички форми на туризъм, които имат капацитет и са устойчиви и които не изискват нови градежи и бази.

" В България има огромна леглова база, задачата е тази база да се изпълни с туристи. Да се прави туризъм, от който има висока принадена стойност ", уточни Попов.

" Трябва да задържим туристите в България, освен на морето, в Банско, на Боровец или Пампорово, има и други места – като да вземем за пример в Северозападна България. Това въпреки това е и метод да задържим и хората на България, да не емигрират от страната или към огромните градове ", разяснява той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР