Туристическият бранш е против изграждането на вятърни електроцентрали в близост

...
Туристическият бранш е против изграждането на вятърни електроцентрали в близост
Коментари Харесай

Туристическият браш е против поставянето на ветропаркове край курортите

" Туристическият отрасъл е срещу построяването на вятърни електроцентрали наоколо до курортите в българската акватория на Черно море ". Това съобщи пред TravelNews Георги Щерев, ръководител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Становището на организацията ще бъде изпратено до Народното събрание, което през днешния ден стартира да преглежда в Комисията по превоз на първо четене Законопроекта за силата от възобновими източници в морските пространства, импортиран от Ивайло Мирчев и група народни представители. Освен това ще бъдат сезирани министерствата на превоза, на енергетиката и отрасловото – на туризма.

" Категорично сме срещу появяването на перки около курортите, които ще ги загрозят и могат да пораждат произшествия. Това ще повлияе отрицателно на туризма и ще докара до отлив на туристи “, сподели Георги Щерев. Според него няма проблем да бъдат изграждани тук-там, които не са около плажове. Освен това не е проблем и в случай че бъдат доста във вътрешността и не се виждат от брега, добави той.

Подобна позиция изрази и Иван Грошев, ръководител на Асоциацията на инкаминг организациите в България, в която влизат огромните непознати туроператори у нас, и е представител на най-големия английски туроператор у нас - „ Jet2Holidays “. „ Със сигурност няма да бъде добра панорама туристите да виждат от плажовете вятърни перки по време на почивката си “, разяснява той. Според него обаче няма проблем да бъдат построени тук-там, които не са мощно туристически, тъй като ще доведат до вложения в общините и като цяло в България. Грошев даде за образец регионите на Шабла и Каварна, които разполагат с нужните климатични условия и вятър, и надлежно могат да печелят повече от енергетика, в сравнение с от туризъм.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР