Туристическият бранш е предложил на срещата си с министър Николина

...
Туристическият бранш е предложил на срещата си с министър Николина
Коментари Харесай

Ангелкова пое ангажимент за субсидиране на полети, за да живне в бъдеще туризмът

Туристическият отрасъл е предложил на срещата си с министър Николина Ангелкова в Слънчев бряг няколко съответни ограничения, които ще подсигуряват резистентен растеж в идващите години, научи Флагман.бг.

Дискусията на Николина Ангелкова с представители на сектора бе закрита за медии, траяла е няколко часа и участници в нея разкриха, че се е получил потребен спор, оповестява уеб сайтът Флагман.

На първо място министърът на туризма е поел ангажимент за субсидиране на полетите от 2020 година.

Ангелкова е прецизирала, че доникъде на август ще бъдат подготвени плановете на консултантската компания " Ърнст еднд Янг ", с цел да де откри кои евентуални пазари си заслужава да се финансират и какъв тъкмо да бъде моделът.

Първоначалните проекти били за така наречен " испански модел " – общините и страната да основат фонд, с който да подтикват авиопревозвачите да правят полети до съответния район. Но не е изключено да се предложи и друго решение.

Преди две години имаше сходна концепция, която обаче по този начин и не се осъществя.

Нискотарифният авиопрезовач " Райънеър " стъпи на летище Бургас, само че напълно кратковременно, а проектите им бяха да поддържат целогодишно две дестинации – до Милано и Меминген и 9 сезонни.

В края на 2018 година компанията спря полетите си, а това лято ги възобнови единствено до Варшава и Братислава. Неофициално се разяснява, че компанията е имала предпочитание да възобнови и други полети до Бургас, само че е била ориентирана от притежателя на терминала " Фрапорт " към Варна, с цел да се диверсифицира натовареността на двете летища, които консорциумът стопанисва.

В идващите няколко месеца ще се посочи и сумата, с която да се съфинасира всеки полет. В Турция помощта била 6 хил.долара през сезона и 8 хил.долара отвън сезона, сходни били и равнищата в Испания, показват специалисти в бранша. Очаква се идентично предложение и за България.

Хотелиери упорстват да се подхващат ограничения за удължаването на сезона с държавно дотиране за всички непознати туристи над 55 години, които идват в България преди 1 юли и след 1 септември.

Не за пръв път на срещата се говорило и за основаването на мобилни пунктове за издаване на визи на летището, описаха участници в срещата, които са останали обнадеждени, тъй като едвам в този момент са чули, че въпреки всичко имало вид това да се случи, а не оправданията, които се повтарят в последните 10-ина години.

Според сектора, даже отчасти да се приложат част от ограниченията, идващото лято ще е мощно и ще се навакса упования спад от тази година, който по всичко наподобява ще е сред 6 и 8 % по отношение на 2018 година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР