Туристическият бизнес в България настоява за удвояване на парите за

...
Туристическият бизнес в България настоява за удвояване на парите за
Коментари Харесай

До 1% от приходите в туризма да отиват за национална реклама

Туристическият бизнес в България упорства за удвояване на парите за народен маркетинг и реклама на българския туризъм през идната година. Големите вложители в туристическия бранш са отправили публично предложение до ръководещите 0,5% от приходите в бранша на туризма да отидат за реклама на българския туристически артикул.Това беше оповестено пред медиите след работна среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с туристическия отрасъл.

По предложение на ръководителя на Националния ръб по туризъм Красимир Гергов е изпратено писмо до премиера, с което се упорства националната реклама на туризма да се финансира с 0,5% до 1% от приходите, които осъществя секторът за миналата година. Официалното предложение на Националния ръб по туризъм е изпратено и до вицепремиера Валери Симеонов и ръководителите на бюджетната и икономическата комисия в Народното събрание.Предложението е подкрепено от работодателските организации в страната.Припомняме, че бюджетът за реклама на туризма е към 14 млн. лв. за 2018 година.

„ Туристическият бизнес регистрира нуждата от смяна във визията за определянето на бюджета за туризъм. Предлагаме явен и справедлив механизъм, концептуално друг от досегашния “, сподели Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм. Тя разясни, че съответното предложение е приходите от туризъм по публична статистика за миналата година да служат като база, върху която да се начисляват средствата за национална туристическа реклама.„ Ако приходите от туризъм за предходната година са 6,9 милиарда лв., както сочат формалните данни, то това би формирало към 32 млн. лв. за 2019 година със заложен механизъм за постепенно и последователно повишаване до 1% “, изясни Карастоянова.Принципната позиция на Националния ръб по туризъм е, че националната реклама на туризма би трябвало да се финансира с 1% от приходите, които осъществя секторът. Предложението в този момент за 0,5% стартова позиция е израз на уравновесената позиция към тези промени, които не могат да станат внезапно, добави тя.

За бизнеса е значимо парите за национална туристическа реклама да се насочват изключително към профилирани акции в новите презокеанскки перспективни пазари. Важно е да се сътвори мрежа от туристически представителства с фокус върху туризма, което е недостиг все още, тъй като липсват публични туристически представителства, които професионално да промотират туризма ни в чужбина, сподели още Карастоянова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР