Туристическите полици, издавани от някои застрахователни компании, покриват медицински разходи

...
Туристическите полици, издавани от някои застрахователни компании, покриват медицински разходи
Коментари Харесай

Някои туристически полици покриват медицински разходи и лечение при коронавирус

Туристическите полици, издавани от някои застрахователни компании, покриват медицински разноски и лекуване при ковид. Това обясниха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), написа в. " Сега ".

Засега няма специфична застраховка за ковид за българи пътуващи в чужбина. Туроператори неотдавна обявиха, че се приготвя сходна застраховка, която ще стартира да се предлага след отпадането на карантината и отварянето на границите за туристически пътувания.

" При пътешестване в чужбина би трябвало деликатно да се изследва дали застраховката покрива риска за заболяване по време на пандемия ", предложи пред БНР ръководителят на АБЗ и изпълнителен шеф на " Армеец " Константин Велев. " Специална застраховка COVID-19 в актуалната обстановка от позиция на застрахователите като ръководство на риска не е най-хубавият артикул. Аз персонално не поучавам хората да търсят такава застраховка ", сподели още той.

Стандартните туристически застраховки или застраховки " помощ при пътешестване " нормално покриват разноски за медицински прегледи и проучвания, за хирургическа интервенция, за медикаменти, както и болничен престой. Всеки осигурител обаче предлага разнообразни условия. При някои компании застраховката, без да е особено за COVID-19, покрива лекуването в чужбина при заболяване от ковид. Други, категорично изключват освен COVID-19, само че и всевъзможни епидемии от хипотезите за заплащане на компенсации.

" При всички случаи обаче става дума за обезщетяване на действително лечение в чужбина, а не за неосъществено пътешестване заради боязън, тъй като в съответната страна има повишение на заболеваемостта от ковид ", уточни Велев.

По думите му общоприетите застраховки " помощ при пътешестване " не покриват разноските по карантиниране в чужбина. Не е изключено обаче някои застрахователи да трансформират изискванията си и да включат и това покритие, счита Велев.

Внимателно проверявайте покритите опасности по застраховката, която купувате, поучават от АБЗ. Обикновено при проведена екскурзия или почивка в чужбина в туристическите пакети са включени и застраховките. Много постоянно туристите не се интересуват какви вреди покривате те, само че в изискванията на ковид всички би трябвало да сме доста по-заинтересовани.

Допреди пандемията всички туристически застраховки за страни в Европейски Съюз бяха без разлики в цените и покритията. От АБЗ обаче не изключват вероятността напълно скоро някои компании да диференцират продуктите си съгласно това по какъв начин се развива заболеваемостта в обособените европейски страни. За страни с по-високо разпространяване на болестта, най-вероятно ще се вдигнат цените на туристическите застраховки. Със сигурност полиците за Съединени американски щати и Канада остават по-високи поради по-скъпите медицински услуги там. По-скъпи са застраховките и за Турция.

За пътуващи, които считат да обитават по-продължително време в чужбина, има вид да търсят и локален осигурител. Това обаче не се предлага за туристи, които отпътуват за седмица-две на екскурзия или отмора. Дори при вероятно заразяване в чужбина, проявлението на признаците на заболяването и потребността от лекуване се случват, откакто екскурзиантът се е завърнал в България.

До момента пандемията не се е отразила на цените на туристическите застраховки, само че и пътуванията бяха невъзможни, показват от АБЗ. " Занапред цените ще зависят от метода, по който ще се развива здравната страна на коронакризата. Ако няма втора вълна и пандемията затихва, няма да пораства цената на застраховката, тъй като няма да има такава щетимост, толкоз доста случаи на лечение в чужбина ", съобщи Велев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР