Туристическите дружества от Подбалкана и Средногорието обединяват усилия за развитие

...
Туристическите дружества от Подбалкана и Средногорието обединяват усилия за развитие
Коментари Харесай

Хижари от Подбалкана и Средногорието: Получава ли БТС...

Туристическите сдружения от Подбалкана и Средногорието сплотяват старания за развиване на планинския туризъм в района, който да бъде неразделна част от развиването на културния и историческия туризъм в Карлово, Калофер, Сопот и Клисура. Те разискаха общите си проблеми и планове на първа обща среща, която се организира единствено няколко дни след изключителния конгрес на БТС на 18 юни.

В тази среща участваха в Ангел Рунташки ​- секретар на Търговско дружество „ Васил Левски “ ​-Карлово, Румен Стоянов ​- ръководител на Търговско дружество „ Хайдут “ ​- Калофер, Румен Рачев ​-председател на Търговско дружество в село Богдан, Христо Христов ​- ръководител на Търговско дружество „ Иван Вазов “ в Сопот, и Чавдар Делидимов - собственик на „ Добрила “, оповестена за хижа на 2018-а.

От Търговско дружество „ Васил Левски “ показаха писмо със своите претенции до новоизбрания ръководител на Управителния съвет на БТС доцент доктор Венци Росманов. Те го изпращат до централата на БТС посредством ръководителя на Търговско дружество „ Хайдут “ - Калофер, Румен Стоянов, който бе определен в УС на БТС на изключителния конгрес на съюза на 18 юни, заяви за „ Марица “ секретарят на туристическо сдружение „ Васил Левски “ в Карлово Ангел Рунташки.

В писмото се упорства БТС да даде отговор на няколко въпроса, измежду които получава ли туристическият съюз дотация от страната и в случай че да, в какъв размер е тя. А също и на какъв брой туристически сдружения в България през 2018 година е оказал помощ БТС - финансово и с материали.

На 18 юни се организира ексклузивен конгрес на БТС на който бе заменено цялото управление. Сега желаеме да бъдем осведомени с действителното финансово положение на БТС, има ли заведени каузи против някои членове на управление и да получим лист с имената и координатите за връзка с всички членове на УС на БТС, се показва в писмото на туристическо сдружение „ Васил Левски “. Задаваме всички тези въпроси, тъй като настояваме за поддръжка на нашите старания за поддържане на хижите и развиване на туризма, съобщи Рунташки. Месеци наред карловското и още едно прилежащо сдружение не можем да намерим хижари на две старопланински хижи, една от аргументите е заплащането, което претендентите чакат. Необходими са и пари за поддръжка на обектите.

Преди близо 10 години карловското туристическо сдружение стартира самодейност за възобновяване на хижите в Стара планина и основаването на по-добри условия за туристите, напомни Рунташки. Ежегодно се събират по над 10 000 лв. от благотворителни балове, дарения от материали и парични, с които напълно бяха ремонтирани хижите „ Васил Левски “ и „ Равнец “, има обилни усъвършенствания на едната от базите на „ Балкански рози “ и на „ Хубавец “. За това свидетелства броят на визитите и мнението на туристите. Но в това време сдруженията, включително и карловското, имат потребност от поддръжка от БСТ, уточни още Ангел Рунташки.

Стара планина от Калофер до Клисура и Средногорието интензивно развиват планински туризъм, само че капацитетът е доста по-голям, в случай че има поддръжка от БТС и общините. А една от опциите това да се случи е по-активното разпространение на всички естествени забележителности, измежду които е и малко известното Сувчарско пръскало край Христо Даново.

В същото време туристическите сдружения считат, че туризмът би трябвало да се развива взаимно с общините. Отдавна е назряла нуждата от създаване на Туристически информативен център в Карлово, който дава информация за обектите от Калофер до Клисура, в това число и за сопотските хижи. Той би трябвало да бъде оборудван с компютри и други информационни устройства и техника, които да дават точна информация за времето, свободните кревати в хижите сега, транспортните връзки, както и цялостен указател с естествените, историческите и културните забележителности.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР